Продуктите с високо съдържание на мазнини са първите, които изключваме, когато започваме битката с излишните килограми, в същото време обаче „диетичните“ продукти, които съдържат захар, могат да увеличат теглото ни, са установили учените от Университета в Джорджия.

Изследването им показало, че на пазара в момента се продават множество продукти, които само създават впечатление, че са здравословни. Те имат маркировка „обезмаслено“ или „0% мазнини“, но в същото време съдържат голямо количество захар, която може да доведе до допълнителни излишни килограми, пише USA Today.

Експериментите показали, че плъхове, хранени с подобни обезмаслени продукти, значително по-бързо надебелели, отколкото онези, които били хранене балансирано.

При един от опитите на плъховете давали еднакво количество калории, но онези, които били хранени с продукти, съдържащи повече захар, натрупали мазнини по тялото си два пъти по-бързо.

Животните били разделени на три групи: първите получавали балансиран порцион, вторите – хапвали продукти с повече захар, но без мазнини, а третите били на „диета“ с високо съдържание на захар и мазнини. Само за 4 седмици плъховете от последните две групи надебелели значително, като натрупали мазнини и в черния дроб, което е фактор за развитие на неалкохолна цироза.

Неправилното хранене довело също до повишаване на нивото на възпаления в червата и мозъците на животните, а освен това те вече не можели да бъдат заситени.

Изследователите смятат, че измененията, ставащи в мозъка в резултат на неправилното хранене, могат да бъдат достатъчно сериозни и докато няма информация за това дали са обратими, има едно единствено решение – да започнем да се храним правилно.