ЕЛВЕРДИНГЕ, Белгия – България ще подкрепи кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на новата Европейска комисия, съобщи днес лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Той беше домакин на традиционната среща на лявоцентристките държавни и правителствени ръководители преди Европейския съвет, който се открива днес в Ипър.

В едно от най-кървавите полета на Първата световна война те ще отбележат 100 години от нейното начало. След това ще се заемат с номинацията на приемника на Жозе Барозу.

Очаква се това да е Юнкер кандидатът на дясноцентристката Европейска народна партия, която беше първа по спечелени места на изборите за Европейски парламент.

Против него открито досега са се изказали премиерите на Великобритания и Унгария - Дейвид Камерън и Виктор Орбан. Камерън предупреди, че безпрецедентно ще поиска гласуване за Юнкер. Досега всички председатели на Комисията са били номинирани с консенсус, но Лисабноският договор вече позволява при липса на общо съгласие това да стане с квалифицирано мнозинство.

Министър-председателят Пламен Орешарски, който ще представлява България на съвета, отказа да говори пред журналисти. Позицията на европейската левица изрази Станишев.

„Редно е да бъде предоставен мандат на Жан-Клод Юнкер, за да може да започне политически разговори за съдържанието, за политиката на Комисията“, каза Станишев. „Хората в Европа ясно показаха, че искат промени“.

Той съобщи, че е подговил списък от десет приоритета на социалистите, срещу които те биха подкрепили Юнкер.

„Акцентите са основно върху инвестициите, заетостта, социалната защита на хората, преодоляването на огромните разлики между бедни и богати, младежката заетост“, каза лидерът на ПЕС.

На среща на левите национални лидери в Париж на 21 юни, те заявиха, че освен изоставяне на бюджетната строгост в полза на инвестициите и създаването на работни места социалистите ще искат и част от ключовите позиции на върха на ЕС – председател на Европейския съвет и парламент, вероятно шеф на европейската дипломация.

 „Не мисля, че трябва  да разделяме ЕС на север-юг, изток-запад“, отговори Станишев на въпрос дали социалистите ще искат висок пост в комисията за Източна Европа. „България ще търси силен портфейл със силен комисар“, добави той.

Станишев посочи и че енергийната сигурност на ЕС не означава спиране на проекта „Южен поток“, а точно обратното.

„Сега трябва да гарантираме доставките за ЕС и „Южен поток“ е един от инструментите“, каза той. По думите му „Южен поток“ осигурява диверсификация „не на източниците, а на маршрутите“.  „Руският газ ще пристига пряко на територията на ЕС, както става със „Северен поток“ , добави Станишев,визирайки прекия газопровод от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

Лидерът на ПЕС заяви, че България не е компенсирана за икономически загуби от 200 милиона евро, които е претърпяла вследствие на руско-украинската газова криза през 2009 година.

Той припомни и че проектът „Набуко“, който трябваше да доставя Каспийски газ за Европа през Турция, не се осъществи.

Коментирайки вътрешнополитически теми, Станишев обвини ГЕРБ, че през изтеклата година е „дискредитирал парламентаризма“ с бойкота на част от парлементарните заседания.

Той изрази и съмнение, че у партиите у нас  има „достатъчно зрялост“ за голяма коалиция, защото политиката се е превърнала в „състезание на лични амбиции“. Призна обаче, че реформите, които са необходими на страната, изискват максимално широка подкрепа.

Утре Европейският съвет продължава в Брюксел с дискусия за енергийната сигурност на ЕС, Украйна, развитието на единното европейско пространство за правосъдие и сигурност. 

Очаква се лидерите и колегите им от Украйна, Грузия и Молдова да подпишат споразумения за асоцииране и свободна търговия с ЕС.

Срещата се очаква също да потвърди даването на Албания на статут на държава-кандидатка за членство в ЕС