Еманюел Макрон заведе дело днес срещу съперничката си на втория тур от президентските избори във Франция Марин льо Пен.

Той я обвинява в разпространение на "фалшиви новини".

"Никога не съм имал банкови сметки в райски офшорни кътчета", обяви кандидатът на "В движение" Макрон.

Всичко тръгна от дебата по телевизията в сряда вечер, когато изведнъж мадам Льо Пен обяви:

"Сигурно няма да научим нищо през следващите седмици и месеци... (последва пауза от няколко секунди). Надявам се, че няма да научим, господин Макрон, че вие имате офшорна сметка на Бахамите. Не знам, аз не знам нищо".

Еманюел Макрон веднага реагира и категорично отрече подобни твърдения.

А цялата работа тръгна от разпространени в туитър в сряда сутрин два документа, че кандидат-президентът има банкови сметки в офшорни зони.

Първият сочи, че той е открил дружество с ограничена отговорност на Бахамите и носи дата 4 май 2012 г. 

Вторият пък е за трансфер на пари от дружеството на Бахамите към "Първа Карибска банка" със седалище на Карибските острови.

Той е от февруари 2015 г.

И двата документа на пръв поглед изглеждат истински. Но при по-внимателно вглеждане и увеличаване на снимката дори с просто око се забелязва, че са фалшифицирани и са менте.

И днес прокуратурата започна разследване срещу Марин льо Пен по искане на Макрон за "разпространяване на лъжливи новини с цел оклеветяване и опорочаване на вота от втория тур".

Любопитното е, че веднага след изявлението в сряда на крайната националистка "новината" бе подета от руски сайтове, който обявиха Макрон като човек, който укрива пари на острови с офшорни зони. 

Френски медии бързо подложиха на експертиза документите и експерти установиха, че са абсолютно фалшиви.

Така след изборите Еманюел Макрон и Марин льо Пен отново ще се виждат, но в съда. А кой от двамата ще бъде президент ще разберем в неделя. Последните прогнози на социологическите агенции сочат 62 срещу 38 процента преднина за центристкия кандидат.