Китай обяви план за изграждането на суперград на име Сьонган на 100 километра южно от Пекин, пише в. "Гардиън".

Предвижда се той да бъде три пъти по-голям от Ню Йорк и ще поеме част от "нестоличните" функции на Пекин. Там ще бъдат преместени университети и някои от правителствените институции. В Сьонган ще бъдат преселени и жители на столицата. Така поне донякъде ще бъдат облекчени сферите на строителството и услугите. Поне такива са очакванията на китайските власти.

Размерът на бъдещите агломерати ги прави различен от всички съществуващи досега форми на градоустройството. Това отбелязва Ален Берто - специалист по градоустройството и участник в проекта "Стърн" на Нюйоркския университет. Сьонган ще бъде част от създадения през 2014 г. и постоянно разширяващ се мегарегион Цзин Цзин Цзи, предназначен да бъде дом на 110 милиона души и да включва в себе си части от провинциите Пекин, Хъбей и Тянцзин.

[[nid:2229]]

В Цзин Цзин Цзи вече се създават 10 на сто от БВП на Китай. В този агломерат постоянно биват местени заводи и фабрики. Изгражда се високоскоростна железница на стойност 36 милиарда долара, с която от мегарегиона до центъра на Пекин ще се стига само за половин час.

Цзин Цзин Цзи помага за по-справедливо разпределение на богатството, което иначе е "изсмуквано" от Пекин. В резултат на поемането на твърде много функции от столицата край нея все още има много бедни селища, а тя страда от мръсен въздух, смог, спирания на водата, задръствания и други проблеми, характерни за големите градове.

Смогът е един от главните проблеми на Пекин.

В момента в Китай има най-малко 15 мегаполиса. За такива се смятат градовете с население от над 10 милиона души. Съвсем скоро се очаква появата на още няколко мегаполиса, още повече, че според прогнозите до 2020 г. градското население ще се увеличи с още 10 на сто.

Китайското правителство прие нов градоустройствен план за периода 2014-2020 г. Той предвижда допълнителни инвестиции за 11 агломерата - региони, включващи много градове и по-малки градчета. Най-големият от тях ще бъде Цзин Цзин Цзи с население 110 милиона души. Другите ще бъдат регионът около крадовете Чънду и Чунци (60 милиона), делтата на река Янцзъ около Шанхай (90 милиона) и покрай средното течение на Янцзъ 29 милиона).

И Шанхай, и Пекин обявиха градоустройствени планове, предвиждащи таван на населението им към 2020 г. Той трябва да бъде съответно 25 и 23 милиона души. Стратегията за агломератите обаче позволява ограничаване на населението само на най-големите градове чрез превръщане на районите около тях в мегарегиони.

Планът на властите в Китай съдържа и предложения за интегриране на по-малки градове и градчета в нови градски структури. Надеждата е така да бъдат привлечени повече мигранти от селските райони, които вече страдат от пренаселване.

Изключително важно е как да бъдат интегрирани новите градски жители и да им бъдат осигурени достатъчно услуги. Много мигранти, дори след прекарано десетилетие в градовете, все още биват смятани за новодошли. Причина е най-вече ограничителната система, известна под името "хукоу". Тя все още разделя хората на граждани и селяни. От това страдат предимно децата на мигрантите, които в градове като Шанхай не могат да учат в най-престижните училища, дори да имат изключителни способности.

Същевременно експерти предупреждават, че опитите за ограничаване на нарастването на населението на Пекин може да засегне най-бедните мигранти в столицата и другите големи градове.