Състоянието на пострадалия наш шампион по шотокан карате-до Тодор Събев е добро и стабилно, стана ясно на пресконференция днес. До 2-3 дни той ще бъде преместен от реанимация във Военномедицинска академия в София. Засега не се налага хирургическа намеса.

Трикратният европейски и световен първенец, който пострада тежко по време на първенството на Стария континент в Суботица, Сърбия, е бил ударен в главата от своя румънски съперник секунда-две след като съдията е свирил яме (край) на срещата. 

Това е финален двубой в категория оупън, който нашият състезател печели и става шампион, въпреки че е с 40 кг по-лек от другия претендент за титлата. Дали има умишлена агресия не може да се каже именно поради факта, че официалният край на мача и последвалото нападение почти се сливат едно с друго. 

Виновният се е извинил за станалото. Това разказа днес на извънредна пресконференция в Пресклуб “България” председателят на родната федерация Александър Славков. В разговора с медиите участваха също заместник-председателят на централата Лъчезар Ненов, старши треньорът на националния отбор Димитър Тодоранов и трима от каратеките: сестрите Адриана и Борислава Ганеви, които също донесоха златни медали, и сребърният медалист Пламен Кирилов.

Сребърни отличия  в индивидуалната надпревара взеха още двама наши представители - Иво Арсов и Емануил Димитров.

Сестри Ганеви дойдоха на пресконференцията от ВМА с добра новина за състоянието на своя съотборник.

“В началото бяхме много притеснени, тъй като ни казаха, че има опасност за живота на Тошко”, сподели Славков.

Медиците в Сърбия са действали светкавично, поддържали са постоянно връзка с нашето здравно министерство и след известно време са решили, че пострадалият може да бъде транспортиран до София. 

След това премиерът Бойко Борисов е откликнал на лекарската молба за отпускане на правителствен самолет с медицински екип. Това са фактите. 

“Докато Тошко не ми се обади, не мога да усетя този медал. Надявам се да се оправи и да покажем на Ссветовното първенство през октомври в Унгария какво можем”, рече 7-кратната еврошампионка по карате Адриана Ганева. 

Тя и останалите от отбора са били неотлъчно до болничното легло на Тошко в първите часове след инцидента. Пазят като реликва златния му медал от Суботица и си пожелават в скоро време да присъстват на тържествената церемония, на която федерацията ще му го връчи. 

Какъв е изводът от тази тежка злополука?

Най-добрата превенция е самоконтролът, единодушни са всички.

“Когато съм изправена срещу много по-лека състезателка (Тодор е 68 кг, а съперникът му на финала на европейското - 110 кг, бел. ред.), аз знам как да нанасям ударите", категорична е Ганева.

"Зан шин" (термин в карате - оставащо съзнание/дух), подкрепя своята съотборничка вицешампионът на Европа Пламен Кирилов.

Още малко семинари по етика и контрол трябва да проведе Международната федерация, пък смята шефът на родното бойно изкуство шотокан карате до Александър Славков.