Този състав на Висшия съдебен съвет ще избере новия председател на Върховния административен съд (ВАС) и това ще стане на 11 септември. Това реши днес Пленумът на ВСС, като прие хронограма за процедурата.

Според приетото днес от мнозинството в съвета решение процедурата за избор на наследник на Георги Колев ще бъде открита на 25 май. На четири поредни заседания на Пленума на ВСС през юни ще се правят номинации.

Предложението изборът за негов наследник да е на 11 септември беше лично на Георги Колев. Тъй като законът позволява срокове "от-до", първоначално най-ранната възможна дата за провеждане на избора, предложена от Комисията по атестирането и конкурсите, беше 21 септември. Днес обаче Колев внесе предложение той да бъде изтеглен с 10 дни по-рано.

И двата други варианта на предложена хронограма пращаха важния вот при новия ВСС, който встъпва след 3 октомври:

Първи вариант

Откриване на процедурата на 20.07.2017 г. и провеждане на изслушване и гласуване на кандидатите – 9.11.2017 г.

Втори вариант

Откриване на процедурата на 22.06.2017 г. и провеждане на изслушване и гласуване на кандидатите на 9.11.2017 г.

Според медии, това е потвърждение на упорития слух, че ВСС ще бърза да назначи свой човек на един от най-възловите постове в държавата за следващите 7 години. Според юриста и лидер на "Да, България" Христо Иванов, това е представляващият ВСС Димитър Узунов.

Според правния сайт "Де факто" обаче - самият Колев не стои зад тази кандидатура, а зад друга.