"Не искам зрителите да си помислят, че има нещо договорено между ГЕРБ и Слави Трифонов. А и аз съм се виждал така в не най-положителен образ във вашето шоу, но това е ваше право..."

Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов "се застрахова" в студиото на "Шоуто на Слави" по темата защо партията, Трифонов и екипът му са се оказали "от едната страна на барикадата", както се изрази водещият, по темата за въвеждане на мажоритарен вот в два тура за парламентарни избори у нас.

Цветанов даже посъветва Слави да покани и други политици и парламентарни лидери, например Корнелия Нинова. И се пошегува как с другите Слави се виждал на други места, а ГЕРБ малко ревнували, че били останали настрани.

Цветанов се оказа гост в "Шоуто на Слави", след като ГЕРБ реши първата им законодателна инициатива в 44-тия парламент да са промени в Изборния кодекс, с които резултатите от референдума да се превърнат в закон. 

"Когато има 2,5 милиона граждани, които дадат гласа си за промяна, няма политик, който да не се съобрази", заяви Цветанов.

Той дори каза, че ГЕРБ отдавна искали подобни промени още през 2016 г., когато се ремонтираха изборните правила - тоест преди провеждането на допитването до народа.

"През 2016 г. предложихме смесена избирателна система - мажоритарна и пропорционална, по германския модел. Получихме пълен отказ от останалите партии на Председателски съвет (в парламента - б.р.). Никой не очакваше, че толкова хора ще дадат гласа си за мажоритарна система. Ние излязохме с политическо решение още в предишния парламент", обясни Цветанов.

Той поздрави "Шоуто на Слави" и за инициативата за референдум, и за това, че са били настоятелни и последователни в отстояването на позициите си и проведената обществена дискусия. 

Според Цветанов обаче "никой не противодейства с мотиви и аргументи, за да може обществото да има информиран избор - всеки подцени ситуацията, а вие бяхте последователни и системни".

"Дали това е най-доброто – нямаме право да коментираме, защото 2,5 милиона души са се произнесли и няма парламентарна сила у нас, която да има такава подкрепа", заяви още водачът на депутатите от ГЕРБ.

По думите му работата по промените ще е първата, с която ще се заеме правната комисия в Народното събрание, и процесът щял да започне в следващите 10-ина дни. Според Цветанов има "достатъчно време и ще положим достатъчно усилия", за да убеждават и други парламентарни сили да приемат мажоритарната система в два тура. Към момента "Обединените патриоти", които са партньори на ГЕРБ във властта, са твърдо "против". 

Цветанов заяви, че не знае защо някой се страхува от мажоритарната система и даде пример как през 2005 г. Бойко Борисов станал кмет на София на частичните избори, без зад него да има силна партия, а чисто мажоритарно. 

Лидерът на депутатите от ГЕРБ няколко пъти отговори уклончиво и "институционално" на въпроса какво ще направи партията, ако законопроектът не бъде приет.