Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще действа бързо, за да номинира нов директор, предаде Ройтерс.

Той предизвика политическа буря с уволнението на Джеймс Коми, който разследваше възможен сговор между предизборния му щаб и Русия.

Тръмп каза пред журналисти, че може дори да вземе решението, преди да отлети на първата си задгранична обиколка на 19 май.

"Дори това е възможно", заяви Тръмп на борда на "Еър форс 1", преди да потегли за Линчбърг, щата Вирджиния, където държа реч пред абсолвенти.

"Мисля, че процесът ще се придвижи бързо, - каза той, като допълни, че повечето кандидати са известни личности. - Те са дълбоко уважавани, наистина способни хора. И точно това ние искаме за ФБР."

В речта си пред 50 000 души в университета "Либърти" в Линчбърг Тръмп не спомена и дума за Коми и уволнението му. Това бе първата му проява след изненадващото отстраняване на шефа на ФБР на 9 май.

Според служител на Белия дом обсъждани са кандидатурите на 11 души. Сред тях са временният директор на агенцията Андрю Маккейб, сенаторът републиканец Джон Корнин, съдията от Нюйоркския апелативен съд Майкъл Гарсия и бившият помощник главе прокурор Алис Фишер.

В събота обаче изникнаха две нови имена - на специалния агент на ФБР Адам Лий и съдията Хенри Хъдзън. Запознат с темата източник съобщи, че Хъдзън, Лий и още петима кандидайти са били препитани вчера от главния прокурор Джеф Сешънс и заместника му Род Розенстайн.

Асоциацията на агентите на ФБР, наброямаща над 13 000 действащи и пенсионирани агенти, подкрепи бившия конгресмен Марк Роджърс - също бивш агент.

В "Либърти" - най-големия християнски колеж в САЩ, Тръмп направи пиперливи изявления по адрес на елита в страната, каквито му донесоха успех на изборите. Той заяви пред абсолвентите на се изправят срещу "окопалите се интереси".

"Радвайте се на възможността да бъдете аутсайдери. Системата, която е повече от разбита, ви казва, че не сте прави. Трябва да бъдете повече от сигурни, че трябва да продължавате да пробивате", обърна се Тръмп към публиката.

След което насочи стрелите към критиците си:

"Досега никой не е постигнал нещо значително без хор от критици, застанали отстрани и обясняващи защо това не може да бъде направено. Няма нищо по-лесно или по-патетично от това да бъдеш критик, защото това са хора, които не могат да свършат работа."

В първата си задгранична обиколка като президент Тръмп ще посети Саудитска Арабия, Израел и Италия, след което ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел.