Брекзит и новият френски президент Еманюел Макрон вдъхновяват някои евродепутати да мислят креативно.

Те предлагат, след като Великобритания напусне ЕС, той да премести във Франция две свои агенции, които сега са в Лондон. В замяна от Париж се очаква да се откаже Страсбург да бъде седалище на Европейския парламент, който да премести цялата си дейност в сегашната си втора база в Брюксел.

Макрон, който днес започна петгодишния си мандат, още не се е изказвал по темата. 

В Лондон се намират Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган, които осъществяват надзорна дейност в съответните области на ЕС. Те не могат да останат на територията на Обединеното кралство, когато то напусне ЕС, вероятно след две години.

Европейските столици вече се състезават да предлагат домакинството си на цитираните ведомства. България не прави изключение, заявявайки амбиции Европейската агенция по лекарствата да се премести в София. 

Евродепутатите отдавна искат ЕС да сложи край на ежемесечните им 430-километрови (в едната посока) пътувания между Брюксел и Страсбург, сочейки ги като ненужна загуба на време, сили и пари.

Това обаче не може да стане без единодушното съгласие на държавите-членки, защото договорът на ЕС определя Страсбург, гранчния град между Германия и Франция на р. Рейн като основно седалище на Европейския парламент.

Франция досега последователно се съпротивлява на такава промяна. Тя изтъква ,че столицата на източната ѝ област Елзас е исторически символ на помирението в Европа, след като през векове войни е била в пределите ту на Германия, ту на Франция. 

В официалното политическо говорене рядко се изтъква и търговският мотив - ежемесечното преселение на 751 евродепутати и на хиляди техни сътрудници, парламентарни администратори и журналисти създава доходен поминък на процъфтяващ хотелско-ресторантьорски сектор в Страсбург, от който нито градът, нито френската държава искат да се откажат.

Да не говорим за работните места, които създава огромният парламентарен комплекс и свързаните с него обслужващи дейности както и за билетите и таксите, които парламентът плаща на френските железници и магистрали при хилядите пътувания в месец на своите депутати и персонал до Страсбург и обратно.

Белгийският зелен евродепутат Барт Стаас обаче твърди, че е измислил решение, което да остави и Франция сита, и парламента - с едно седалище, в Брюксел.

Ако Франция се съгласи да превърне седалището на Европейския парламент в база на двете евроагенции, Страсбург би печелил много повече, е сметнал белгиецът. 

Той се аргументира, че вместо три-четири дни в месеца, както е сега, парламентарни сгради ще са заети през цялото време.

Агенцията по лекарствата например, която одобрява медикаментите на вътрешния пазар на ЕС, има постоянен състав от 890 души и годишен бюджет от 320 милиона евро.

Тя организира 36 000 срещи годишно, всекидневно до сегашната ѝ централа в Лондон летят по 400 души, пише Стаас в обосновката на предложението си. Според него тя се нуждае от 350 хотелски стаи на нощ пет дни в седмицата.

Само пътуванията на евродепутатите, сътрудниците им и служителите на парламента до Страсбург и обратно, оприличавано на "пътуващ цирк", струва годишно 114 милиона евро, пише Стаас.

Спестяването на тези разходи за четири години може да покрие загуба от 400 милиона евро, които ЕС очаква от наема на сегашната сграда на агенцията в Лондон, посочва той. Договорът за нея е сключен през 2011 година безсрочно и без уточнено предизвестие за прекратяване, което би могло да наложи на европейския бюджет да плати обезщетения на собствениците. 

Белгийският евродепутат припомня, че на 27 април т.г. колегите му за пореден път гласуваха в пленарно заседание да имат едно седалище с 425 на 141 гласа и 78 въздържали се. Без съгласието на държавите-членки обаче техния вот по този въпрос има само консултативна стойност.

Френските евродепутатки Франсоаз Гростет (ЕНП) и Ан Сандер (ЕНП) обаче смятат идеята на Стаас за уловка. В изявление, цитирано от "Политико" през миналата седмица те я определят като "немислима".

Сегашното основно седалище на парламента според Сандер “символизира историята на Европа, мира между Франция и Германия и помирението на нашия континент".

“Това определено не е приоритет и Франция би била подведена, ако се откаже от Страсбург", каза тя единното седалище на парламента.