Всички права на работниците, които им осигурява европейското законодателство, ще бъдат запазени и след напускането на ЕС, обещава партията на Тереза Мей в предизборния си манифест.

Консерваторите гарантират също представителство на работниците в бордовете на компаниите и мерки за допълнителна защита на пенсиите.

Заплатата на работниците над 25 години, която сега е 7,50 лири на час, ще се повишава пропорционално на средните доходи до 2022 г., се казва още в манифеста.

Работниците ще имат законово право на година неплатен отпуск, за да се грижат за роднина, според предизборния план на торите. Клаузата е сходна със съществуващ в Ирландия закон. Предвижда се също неплатен отпуск за родители, чието дете е починало.

"Ще повярваме на това, когато го видим", коментираха членовете на профсъюза Джи Ем Би.

Лейбъристката партия отхвърли предложението. Според нея Мей "взема хората за глупаци".  

Председателят на предизборната кампания на лейбъристите Андрю Гуин обяви:

"Тереза Мей и правителството на торите не успяха да защитят работниците. Стотици хиляди не получиха парите, които им бяха обещани, хиляди не можаха да се противопоставят на лошото отношение на работодателите си, а стотици оплаквания за злоупотреби на агенциите по заетостта останаха неразследвани."

Винс Кейбъл, бивш бизнес секретар на Либералдемократическата партия, заяви:

"Консерваторите се опитаха да забранят на работниците да стачкуват и бяха блокирани от либералдемократите в парламента. Ясно е, че не са партията на правата на работниците и не можете да им поверите грижата за вас и семействата ви."

Във Великобритания на 8 юни ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Очаква се Консервативната пария да получи убедително мнозинство и да управлява до 2022 г. Торите ще могат да водят преговорите за напускане на страната от ЕС и да управляват в първите години, след като това се случи.