Руският президент Владимир Путин предупреди разузнавателните служби по света да внимават да не създават софтуер, който по-късно може да бъде използван със зловредна цел, предаде Ройтерс.

Той имаше предвид глобалната хакерска атака с искане на откупи за отблокиране на файлове. Според специалисти при нея са използвани методи за проникване, създадени от американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Пред журналисти в Пекин Путин заяви, че не са нанесени значителни щети на хакнатите руски институции, включително банковата и здравната система, от компютърния вирус, известен като WannaCry.

"Но като цяло е обезпокоително, няма нищо хубаво в това, това е повод за притеснение. Що се отнася до източника на тези заплахи, според мен ръководството на "Майкрософт" каза директно, оттам заявиха, че първоначалният източник на този вирус са спецслужбите на САЩ, Русия тук няма абсолютно нищо общо. Странно ми е при тези условия да чувам нещо друго", каза руският лидер.

"Духовете, пускани от бутилките, особено духовете, създавани в спецслужбите, могат след това да нанасят щети дори на своите автори и създатели, - допълни той. - Така че този въпрос трябва да бъде обсъден незабавно на сериозно политическо равнище и трябва да бъде разработена защита от този феномен."

Засегнати са близо 1000 компютъра в руското МВР, съобщи говорителката му пред Интерфакс. Според информиран източник обаче министерството не е изгубило информация в резултат на атаката.

Путин допълни, че миналата година Русия е искала да подпише споразумение с тогавашната американска администрация за сътрудничество в сферата на киберсигурността. От Вашингтон обаче не бързали и така не се стигнало до нищо.

Какво ще изсвири преди срещата си с Тръмп?

Путин се затрудни да отговори на въпрос на журналисти какво би избрал да изсвири на пиано преди среща с американския президент Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

Вчера, преди да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин в Пекин, той изсвири на пиано две мелодии - "Московски прозорци" и "Градът на свободна Нева".

"Струва ми се, че първо трябва да се срещна с него, да обсъдя и според резултатите да избера мелодията", каза Путин.

Руският лидер изрази изненада от вниманието, което пресата отдели на свиренето му. Той си мислел, че прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков му прави снимка за архив. Нямало обаче нищо страшно, че видео и снимки от свиренето били разпространени публично. Само дето пианото било доста разстроено. Също така не могло да се каже, че Путин свирил - той просто натискал клавишите с 2-3 пръста, докато чакал Си Цзинпин.