Руският посланик в България Анатолий Макаров се срещна с министъра на туризма Николина Ангелкова. Двамата са обсъдили съвместни инициативи, както и безопасността на туристите по Черноморието.

Повече от 600 000 руски граждани са посетили българското Черноморие през миналото лято в сравнение с 418 000 през 2015 г. Увеличението дойде, след като руснаците се отказаха да почиват в Турция и Египет. За този сезон прогнозите са за ръст от 20%, отбеляза Макаров. 


„Туризмът е един от най-динамичните и продуктивни сектори на руско-българското сътрудничество. Продължаваме съвместната работа“, отбелязва Макаров. 


Ангелкова неведнъж е отбелязвала, че независимо от политическата ситуация, България трябва да продължи своето активно присъствие на руския туристически пазар и да участва на големите изложения.

Програмата на министърът на туризма е в последните дни е доста натоварена – вчера тя се срещна със зам.-министъра на външните работи на Азербайджан Махмуд Гулиев. Те са се договорили за разработване на СПА и балнео програма за азерски туристи.

 
В рамките на 105-тата сесия на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН в Мадрид Ангелкова е разговаряла с принца на Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, ресорните министъри на туризма Наджиб Балала (Кения) и Едмунд Бартлет (Ямайка), информираха от МТ.