Премиерът Борисов изразява съболезнования към близките на загиналите и пострадалите от терористичния акт в Манчестър, съобщават от правителството.

Министър-председателят Бойко Борисов изразява своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите и пострадалите от терористичния акт, извършен снощи в Манчестър.

„Вярвам, че с общите усилия на британските органи в сътрудничество с  правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите на този чудовищен акт и те ще понесат заслуженото си наказание“, пише Борисов в съболезнователния адрес до британския премиер Тереза Мей.

Българският министър-председател пожелава успех в усилията на компетентните органи на Обединеното кралство в тази трудна ситуация.

„Нашите мисли са с мъката и ужаса, изживяван в този момент от народа на Обединеното кралство“, посочва премиерът Бойко Борисов.

Президентът Румен Радев също изпрати съболезнователно писмо до кралицата на Обединеното кралство Елизабет II.

„С дълбока скръб приех новината за кървавия терористичен акт по време на концерт в „Манчестър Арена“, отнел живота на невинни хора. Във връзка с това трагично събитие, потопило в скръб много семейства, бих искал да изразя, от свое име и от името на българския народ, най-искрени съболезнования и съчувствие на близките и роднините на загиналите“, се казва в писмото на държавния глава до кралица Елизабет II. 

Външният министър Екатерина Захариева написа:

"Осъждам категорично подбудителите, организаторите и извършителите на терористичния акт в английския град Манчестър. За мен е недопустимо да бъде използвана каквато и да е форма на насилие като инструмент за постигане на политически, икономически или идеологически цели. Съдействаме на британските власти с необходимата им информация за разкриването на извършителите и наказването на виновниците.

Към момента посолството ни в Лондон няма данни за пострадали българи, но продължаваме да работим активно с нашите граждани и властите на Острова чрез щаба за извънредни ситуации, задействан в мисията ни.

Поднасям дълбоките си съболезнования на всички жертви на терористичното нападение, както и на техните близки. Скърбя заедно с британския народ и вярвам, че терористите ще получат справедливост, за да получат и душите на жертвите покой."

Тази сутрин в 8:00 ч. е събран Националният оперативен щаб, който се ръководи от министъра на вътрешните работи, каза по бТВ Красимир Каракачанов. Щабът е регламентиран от Закона за портиводействие на тероризма, който България прие през миналата година.