Скотланд ярд арестува трима души в Манчестър, съобщи в. "Гардиън".

Първо бе съобщено за ареста на 23-годишен мъж заради снощния атентат. Това стана часове след като самоубиец се взриви в зала "Манчестър Арена". Загинаха 22-ма души, а 59 са ранени. Нападението стана в края на концерта на американската певица Ариана Гранде.

Към момента за атентатора се знае, че е британец или е от Великобритания, съобщи още Би Би Си. Той бил задържан, след като полицията нахлула в апартамент в югоизточната част на града.

По-късно силите на реда взривиха предмет от разстояние и арестуваха други двама души. За тях засега не се съобщава нищо.

Стана известно и името на първата жертва - 18-годишната Джорджина Календер, която била заклета фенка на Ариана Гранде. Осемгодишната Сафи Роуз Русос, която е била на концерта с майка си и сестра си, е най-малката жертва.

Отговорност за атентата поеха от "Даеш".

Днес по обяд търговският център "Арндейл" в Манчестър бе евакуиран, предаде Ройтерс. Свидетели съобщиха, че са чули силен гърмеж. Хората на тълпи хукнаха да се спасяват от комплекса. Там също бе арестуван един човек. От полицията обаче съобщиха, че задържането му не е свързано с атентата в "Манчестър Арена". Два часа по-късно "Арндейл" отново отвори врати.

Британската премиерка Тереза Мей заяви, че самоличността на атентатора вероятно е известна на полицията. Засега обаче Скотланд ярд не може да потвърди 100 процента идентичността на терориста.

Според полицията в града атентаторът е бил сам.

Тереза Мей говори, след като ръководи среща на спецчастите "Кобра".

"Нашите мисли и молитви са със семействата и близките на пострадалите. Хората в Манчестър паднаха жертва на ужасна терористична атака. Това е най-тежкото нападение някога в Манчестър и най-тежкото в Северна Англия", каза Мей.

 
"Всички терористични актове са страхливи атаки срещу невинни хора, но тази атака прави впечатление заради своята отвратителна, болезнена страхливост, като съзнателно се вземат за мишени невинни, беззащитни деца и млади хора, които трябваше да изживеят една от най-запомнящите се нощи в живота си", добави британската премиерка.
Мей, която по-късно през деня тръгва за Манчестър, подчерта, че атаката хладнокръвно се е целила в "най-младите членове на обществото ни".
 
"Опитваме се да разберем извратения мозък, който вижда зала, пълна с млади хора, не като място за радост, а възможност за сеч", добави тя.
 
Своите съболезнования изказа и британската кралица Елизабет Втора.
"Искам да изразя възхищението си за начина, по който хората в Манчестър реагираха - с човечност и съчувствие, при този акт на варварщина", добави тя.
 
Световните лидери изказаха съболезнования и изразиха съпричастността си. Американският президент нарече терористите "лузъри", руският държавен глава Владимир Путин предложи сътрудничество на Великобритания в борбата с тероризма.

Футболистите от "Манчестър Юнайтед" поискаха да излязат с черни ленти на утрешния финал за Лига Европа с "Аякс". Преди това те почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите от атентата.

 На фестивала в Кан актьори и режисьори също запазиха минута мълчание.