Няколко неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу Столичната община заради бездействието ѝ при отчетените високи нива на замърсяване на въздуха в София.

Колективният иск е подписан от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, обединени в "Група за чист въздух".

"Очакваме съдът да установи дали и колко в периода 2015-2017 г. Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София. Също така поискахме от него да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки след широко обсъждане с граждани и организации", обясняват от "Група за чист въздух".

Според тях София е била управлявана в продължение на две години без приета стратегия за справяне с проблема.

"За нас този иск е проверка на готовността на институциите първо да признаят, че проблем има и после – да признаят, че не знаят как да го решат и разчитаме, че съдебната система ще е способна, поне в името на софиянци, да раздаде правосъдие", аргументират се от "Група за чист въздух".

Ето какво напомнят още те:

"В конституцията на България е записано, че всеки български гражданин има право на “здравословна и благоприятна околна среда”. Това ни право трябва да се отстоява и този иск е стъпка в тази посока.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016 г. около 9000 души годишно умират в България от болести, които се дължат на мръсен въздух, а по изчисления на Европейската комисия българската икономика е ощетена с 3 милиарда евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха.

Замърсяването, следствие от дългогодишно прехвърляне на топката между институциите и изначално сбърканата транспортна политика на Столичната община, е сред водещите фактори за повишаване на сърдечно-съдовите и респираторните заболявания, репродуктивните проблеми и влошаването на здравето на децата."