Забрана за пренасяне на лаптопи в ръчния багаж за всички вътрешни и международни полети обмислят американските власти, каза пред "Фокс нюз" секретарят по вътрешна сигурност Джон Кели.

"Терористите са обсебени от идеята да свалят самолет по време на полет, особено ако е американски самолет, особено ако е пълен с американски граждани", предупреди той.

Мярката ще бъде част от по-широка програма за сигурност в самолетите и на летищата. Решение за въвеждане на тази програма обаче все още не е взето, добави Кели.

САЩ забраниха през март пренасянето на лаптопи и таблети в ръчния багаж за полети от осем мюсюлмански страни.

Ограниченията се отнасят до всички уреди "по-големи от смартфон" в полети от Турция, Мароко, Йордания, Египет, ОАЕ, Катар, Саудитска Арабия и Кувейт. Подобни правила бяха въведени и във Великобритания за полети от шест страни.

Преди две седмици бе решено ограниченията да не обхващат полетите от европейски страни. Коментарите на Кели, последвали атентата в Манчестър миналия понеделник обаче поставят под въпрос това решение.

"Заплахата е истинска и възможноста за такова решение се запазва докато не видим накъде вървят нещата", коментира той.

Експерти по сигурността обаче предупреждават, че рискът пожари, причинени от литиеви батерии, да не бъдат забелязани навреме е по-голям, ако лаптопи и таблети бъдат пренасяни в багажно отделение.

Авиокомпаниите са притеснени, че забраната за пренасяне на лаптопи и таблети може да им донесе огромни загуби, но са готови да се съобразят.

Оскар Муньоз, изпълнителен директор на "Юнайтед Еърлайнс", коментира:

"Каквото и да стане, ще се справим."

Авиокомпаниите бяха поставени пред трудности и през януари, когато американският президент Доналд Тръмп забрани влизането в САЩ на граждани на Ирак, Сирия, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен. Тогава, компаниите трябваше да определят кой може да пътува до САЩ и кой не може. Заповедта бе блокирана по-късно в съда.