Писмо на Сотир Цацаров до съдийската колегия на ВСС, насочено срещу недолюбваното ръководство на Софийския градски съд, предизвика крамоли, които на моменти стигаха до правна идиотщина.

Днес Лозан Панов внесе като извънредна точка в дневния ред на съдийската колегия - да се запознаят с писмо на главния прокурор, пратено вчера до ВСС (и междувременно излязло още преди това в една от "определените" медии, в които героично се разказва как Цацаров "погвал" председателя на СГС, б.р.)

За какво всъщност става въпрос?

В първите дни на април Калоян Топалов и две от заместнчикте му в СГС - Мина Мумджиева и Даниела Борисова, представиха доклад за безобразията, свързани със Закона за СРС и този за електронните съобщения (за следене на трафични данни) при предишните ръководства.

Според тях в него се съдържаха данни за куп обезпокоителни факти - включително разрешаване на подслушване на посолства в разрез с Виенската конвенция, и затова Топалов прати доклада на прокуратурата.

От писмото на Цацаров - чиито текст така и не бе оповестен, ако не броим "кафявата" агенция от вчера, той сигнализира съдийската колегия, че на него му се ожалила прокурор Клементина Паличева - че СГС не й съдейства, за да се запознае с въпросните разрешения, за които има съмнение, че са престъпления.

Тя съответно води проверката, започната именно по сигнал на екипа на Топалов (т.е. - не стана ясно защо той ще сезира прокуратрата, а после ще й прави обструкции,б.р.). Самият ВСС вече прие за сведение въпросния доклад.

И как реагираме...

Панов предложи съдийската колегия да излезе със становище, че приема за сведение писмото на Цацаров - в което, между другото, той не иска наказания или нещо подобно, - и го праща за становище на председателя на СГС.

Галя Георгиева опита да обори самото разглеждане на точката, но Калин Калпакчив подчерта, че писмото на Главния до колегията вече изтекло в сайта ... еди кой си, "не знам как, при положение че ни беше раздадено на нас в късния следобед." Така че според него било добре да се разсее информацията, че "Цацаров погва" шефа на СГС, защото не е вярно.

Георгиева предложи към точката да се присъедини и самият доклад по същество, в който СГС открива безобразното подслушване и всички се съгласиха.

Лозан Панов припомни, че той самият е предложил трима съдии за дицсципинарно наказание по повода, но това писмо е ново – то касае прокуратурата и друг тип правомощия и материя - евентуално наказателно дело.

"Г-н  Панов, ВИЕ НЕ ДОКЛАДВАТЕ точно писмото - каза обаче Георгиева . - СГП е изискала дела, СГС е отказал да предостави делата на прокуратурата и е предложил на наблюдаващия прокурор да отиде на място да се запознае в регистратурата за класифицирана информация с делата. Прокуратурата пак е изискала делата и не ги е получила - има два сигнала по това.

Т.е. - в случая главният прокрор ни казва следното: уведомени сме, имаме сигнал, че е констатирано нарушение, ние искаме да работим и сме изискали частните наказателни дела (т.е. -самите разрешения, б.р.) да ни се предоставят, но тези дела не се предоставят на прокуратурата.

Аз не мисля, че това трябва да приключи с решение "за сведение".

Както при всяка удала й се възможност, тя предложи да се обърне внимание на Калоян Топалов или нещо подобно. По-късно размисли... И се съграси само да му се прати и да се иска становище от него.

Георгиева дръпна реч и как така обидно председателят на Градския съд е искал от прокурорката протокола за случайно разпределение на преписките - т.е. - да види дали тя е водеща проверката, за да получи секретната информация.

"Какво е това действие и какво е това отношние от ръководството на СГС към прокуратурата и към специализираното звено, когато трябва да звъниш?!", запали се Георгиева.

Настана едночасова караница, в която поддръжниците на Топалов в лицето на "малцинството", изтъкваха, че те не могат да се месят в както в прокурорска проверка, така и в делата по същество на СГС и затова могат само да информират председателя му за писмото на Цацаров.

Оттам напомниха, че зам.шефката на съда Мумджиева е водила кореспонденция с прокурорката, в която на няколко пъти я е поканила да види в секретното деловодство кои дела я интересуват, защото става впрос за хиляди... Както и че прокурор Паличева упорито е отказвала многократно срещи със съда, защото... не се среща със сигналоподатели и защото.. прочела интервю на шефа Калоян Топалов в едно списание.

Никой не можа да обясни що за шизофренично поведение е да искаш от прокуратурата проверка и после да я спъваш. А "унизителното" питане дали тази именно прокрорка е разследаващата, бе аргументирано със задължението по  закон секретни данин се дават, само при нужда на органа, който ще ги чете. 

Калин Калпакчиев директно заяви, че няма желание за нормлна комуникация не от друг, а имнно от прокуратурата и че идеята на Цацаров не е да се стигне до проверка или нещо друго на Топалов, защото знае, че няма как да стане това.

"Мнението на главния прокурор бе разпространено от медийната групировка, която го обслужва - каза Калпакчиев.

Какво общо има съдийската колегия с цялата тази история?! Общото беше, че беше дадена гласност на това становище (на Цацаров, б.р.), то беше коментирано, и както е казвано и друг път в тази зала, целта е постигната - подкрепи го и Юлия Ковачева."

Соня Найденова пък направо се обърна:

„Колеги, не се подхлъзвайте по ситуация, в която ние да станем тук арена за чужди битки. Не си мислете, че главният прокурор не знае закона и не знае какви са правомощията на ВСС - той не иска от нас нито да порицаваме председателя на СГС, нито да му дърпаме ушите."

Бисерът обаче, докато членовете си мереха познанита по закони, бе напомнянето на Георгиева, че...:

Всички знаем какви са правомощията на прокуратурата да изземе доказателствата, които са й необходими... Иначе вижте – прокуратурата има достатъчно процесуални средства да си свърши работта. Помислете сами – отворете НПК!"

Не стана ясно дали съдийката от пловдивския регион (откъдето е и знаем кой), си мечтае прокуратурата да нахлуе с барети в отдел "Крсифицирана инфрмация" на СГС. Което межуд другото може да стане само в досъдебно производство, а не и в ностоящата предварителна проверка.

А защо да не проверим проверяващите?

В рамките на дискусията с екзотично предложение се намеси Георги Колев - той предложи да се направи проверка (неясно вече коя поред, откакто Топалов оглави съда, б.р.) дали пък всички, които са изработили доклада, имат право на достъп до тази информация.

Това педизвика буквално бурно възмущение сред членовете на малцинството.

Лозан Панов обаче не го подложи на гласуване, защото каза, че е внесъл точка в дневния ред, свързана с писмата на Цацаров, в този й вид. И всякакво дописване и допълване на точката е неприемливо от него като вносител - затова всеки имал право да си внася всякакви предложения за проверки и наказания, така че да си го направи другия път.

Това докара на Панов тежки обвинения от Милка Итова и най-вече от представляващия Димитър Узунов - че нарушавал правилника на ВСС. 

Итова предложи "ако следващ път водещият заседанието г-н Панов си позволи да не подложи на гласуване предложение от член на съдийската колегия, ние демонстративно да излезем..."

Докато се караха и хората от мнозинството напускаха заседанито, за да падне кворумът, се чу Галина Карагьозова, която каза нещо забавно:

"Узунов на какво основание еднолично реши да се организира тая среща в сградата на Военното НДК, без да уведоми никого от съвета..."

В петък Узунов, Бойко Борисов, Сотир Цацаров, министър Цецка Цачва и др. обходиха Военното НДК за да проверят как вървели пработите по ремонта му.

Иначе поради паритет на гласовете - 6:6 Лозан Панов не можа да прокара поне да се прати писмото на Сотир Цацаров до Калоян Топалов. Така то бе само прието за сведение.