Москва очаква от ЕС железобетонни гаранции за изпълнението на проекта за втора линия на "Турски поток", за да не се повтори печалният опит от "Южен поток".

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Алексей Мешков, цитиран от РИА Новости.

„Не могат да не ни безпокоят опитите на редица институции на ЕС да торпилират енергийни проекти с руско участие в Европа, най-вече "Северен поток 2", отбелязва дипломатът. 

През декември 2014 г. Русия обяви, че прекратява работа по "Южен поток", който трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария, в полза на новия газопровод към Турция.

През август миналата година руският президент Владимир Путин за първи път обяви, че ЕС трябва да даде "железобетонни гаранции от юридически характер“, ако България иска рестарт на проекта.

„Турски поток” бе обявен в края на 2014 г. по едно и също време с отказа от проекта „Южен поток” за пренос на газ по дъното на Черно море, който бе блокиран от ЕС.

На 7 май т.г. "Газпром" започна строителството на първата линия на съоръжението, която е предназначена за турските потребители. Двете линии на газопровода трябва да имат капацитет по 15,75 млрд. куб метра. Планира се строителството му да приключи към края на 2019 г. 

Идеята на "Турски поток" е не само да се доставя газ на Турция, но и тя да се превърне в транзитна страна за доставки на газ към Южна Европа вместо Украйна. 

„Позицията на Европейската комисия и спрямо втората линия на "Турски поток" продължава да е неясна“, изтъкна Мешков.