През юни ще започне възстановяване на нормалното движение на ключови булеварди в София, съобщиха днес от столичния "Метрополитен".

Големи пътни артерии на центъра бяха частично или напълно блокирани заради строителството на метрото през последната година.

Първо ще бъде възстановена връзката на бул. "Гоце Делчев" към бул. "Цар Борис Трети" - на 10 юни, но може да се налагат отново временни спирания на движението.

На 15 юни ще бъде възстановено движението по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка от "Попа" (паметника на Патриарх Евтимий - б.р.) до Петте кьошета.

Движението обаче ще остане стеснено, за да може да влиза техниката за строежа, който навлиза в следващия си етап. Ще бъде възстановено движението и по бул. "Васил Левски" през тунела под НДК, посочи изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев на пресконференция днес.

Ще бъде премахнато и стеснението на бул. "България".

Продължават ключовите за столичната инфраструктура строежи, заяви кметицата на града Йорданка Фандъкова. Тази година трябва да започне ремонтът на бул. "Дондуков", за който се води спор за избора на вида настилка. Обществените обсъждания доведоха до разнопосочни мнения, но според социологическите проучвания повечето хора предпочитат обикновен асфалт, твърди Фандъкова.

"Още в началото на обсъждането на проекта е изразих личното си мнение за запазване на паветата, за да се запази обликът на града. Заявих обаче, че няма да изразявам личното си мнение, за да се чуе мнението на хората", каза тя.

Днес в Министерството на културата протече обществено обсъждане по въпроса - очаквайте подробности за него по-късно.

От 4 юни по "Дондуков" ще се сменя и канализацията от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски", но ще има само стеснения.

След 10 юни ще започне разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Цар Борис Трети" до бул. "Бъкстон". На 15 юни пък почва разширението на бул. "Монтевидео" в района на Нов български университет, където е много натоварен район, а "булевардът" всъщност е с размерите на двупосочна улица.