Точно с 4 гласа председателят на Народното събрание Димитър Главчев оцеля на поста си, след като от БСП поискаха оставката му вчера. А днес се проведоха дебатите по предложението и гласуването.

"За" отстраняването на Главчев гласуваха 114 депутати  - всички 80 от левицата, 23 от ДПС и представителите на "Воля" на Веселин Марешки. "Против" бяха депутатите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" - общо 118 на брой.

Резултатът показва, че от 19 април до 1 юни - тоест около 6 седмици, Главчев е загубил доста подкрепа. Той бе избран за председател със 157 гласа "за" - в това число и с подкрепата на "Воля", които днес гласуваха против председателя. По-късно в кулоарите на парламента Веселин Марешки заяви, че вотът не е срещу персоната на председателя на Народното събрание, а срещу начина, по който изглежда парламентът.

При избора си Главчев не получи нито един глас "против", защото опозицията се въздържа.

Гласуването се проведе два пъти с един и същи резултат. Първоначално председателстващата заседанието Цвета Караянчева от ГЕРБ нямаше желание да се съобрази с искането от БСП за прегласуване, но накрая уважи парламентарната процедура с думите:

"Мен от нищо не ме е страх...Повторението е майка на знанието"...

Четирите гласа превес на управляващото мнозинство се запазиха. А Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви цялата процедура по поисканата оставка на 6-ата седмица от конституирането на 44-тия парламент и последвалото гласуване за "провал на опозицията".

Заради дебатите по оставката днес бе най-дългият пленарен ден на новото Народно събрание. Дискусията продължи повече от 2 часа и половина. А дали трябваше.