Вторият тур на изборите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите започна отново с висока избирателна активност в първите 4 часа от изборния ден. Както вчера, така и днес над 50% от имащите право на глас 1503 прокурори от цялата страна, дадоха своя глас още до 12,00 ч.

Към 14 часа избирателната активност при повторното гласуване вече бе 63,14%, става ясно от съобщение на ВСС. Електронно са гласували 892 прокурори от 1377-те заявили, а на място в палатата бюлетина са пуснали 57 от заявилите 126 избиратели.

Към 10.00 ч. в съдебната палата гласуваха кандидатите за членове на ВСС Огнян Дамянов и Ясенка Шигарминова, пише "Правен свят".

Както Клуб Z вече писа, на вчерашния първи тур нито един от 12-те кандидати за членове на следващия ВСС не получи нужните гласове, за да бъде избран директно.

Най-много гласове вчера получиха окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов – 467. След него с 461 гласа е апелативният прокурор от Бургас Георги Кузманов. На трето място с 443 гласа е прокурор Даниела Машева от ВКП, а четвърта е апелативният прокурор от Пловдив Ясенка Шигарминова с 442 гласа.

След тях по брой гласове се наредиха Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Евгени Иванов, Галина Стоянова, Ивайло Медаров, Пламен Марков, Магдален Маринов и Мери Найденова. Прокурорите трябва да изберат четирима свои представители в съвета.

Във вчерашния вот гласуваха общо 1185 прокурори, но гласовете им бяха разнопосочни и никой от кандидатите не получи над 50% от гласовете. Ако и днес никой няма необходимото мнозинство, за избрани ще се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове избирателната комисия определя "победителите" чрез жребий.

Въпреки понесените много критики, от ВСС специално посочват, че системата не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи извън територията на България. Сред гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване изтъкват: липса на каквато и да е информация за  самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при 5 последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.

Вторият тур от изборната процедура се излъчва чрез интернет сайта на ВСС – раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС-онлайн“.