И прeдседателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов прибегна към напоследък все по-актуалната форма за общуване в съдебната система - отворено писмо, адресирано в този случай до главния прокурор Сотир Цацаров. В него той държи да изясни фактологията около прокурорска проверка по изпратен от него доклад.

Преди време Топалов оповести доклад за драстични нарушения през 2015 г. при разрешаване за подслушване, включително и такива, допуснали подслушване и следене на дипломати.

"Няма да допусна СГС и неговото ръководство да бъдат замесвани и въвличани в несъществуващи и изкуствено създадени институционални скандали или да стават "заложници" на разчистването на сметки и/или желания за надмощие между отделните власти в страната и в рамките на съдебната власт, реализирани публично чрез истерията на медиите "бухалки", написа Топалов на Цацаров.

Поводът е писмо, което главният прокурор изпрати преди седмица до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в което обяснява, че прокурорската проверка по доклада се бави, защото ръководството на СГС не съдейства на наблюдаващия прокурор Клементина Паличева. Писмото на главния прокурор бе прието за сведение от колегията, но не е изпратено до Топалов, макар да го засяга пряко. Публикации в медии, определяни често като "жълти", обаче интрепретираха доста свободно фактите. Самият Топалов обяснява в кореспонденцията си с главния прокурор, че за съдържанието на писмото на Цацаров съди от "проведените в съдийската колегия на ВСС дебати и от изнесената в публичното пространство информация по случая".

В началото на писмото си до Цацаров председателят на съда реагира на "опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се засили особено отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т. нар. жълти медии".

"Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път, когато реши, да хвърля произволни лъжи, да размахва пръст или да сплашва членовете на ръководството на съд, включително и най-големия окръжен съд в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона", пише Топалов.

После добавя:

"Считам, че е изключително важно да ви запозная с фактите такива, каквито са, тъй като, изхождайки от изнесеното в публичното пространство по случая, не съм сигурен, че сте запознат с тях обективно", обръща се днес Топалов към Цацаров.

И отбелязва, че за да не преразказва цялата кореспонденция, която през последните почти два месеца тече между ръководството на СГС и прокурор Паличева от специализираното звено „Антикорупция" към СГП, изпраща пълно копие от нея на главния прокурор. 

"Същественото в нея е, че в духа на доброто сътрудничество между двете институции и желанието за диалог между същите, с цел по-доброто решаване на възникналите между тях въпроси, подход, към който ръководството на СГС се е придържало и спазвало в цялостната си досегашна работа, без да е необходимо да ви припомням и давам конкретни примери за това, включително и такива от съвсем близкото минало, за разлика от насрещната страна в „диалога", и този път бе създадена организация в съда, така че да се улесни работата на органите на прокуратурата при извършване на проверката, като се отчитат обемът на проверяваната информация, спецификата на същата, капацитеrьт и възможностите на отдел „Защита на класифицираната информация" в СГС, и най-важното - стриктното спазване на всички законови изисквания", отбелязва той.

След което Топалов обяснява, че "фриволната интерпретация на фактите води до появилите се, волно или неволно, инсинуации, граничи с абсурда, но за сметка на това - на нивото на глупостта на разпространяващите ги".

И дава примери за такива интерпретации "че ръководството на СГС спъва извършването на проверката; че ръководството на СГС не желае реалното извършване на такава проверка, въпреки че самото то е неин инициатор; че ръководството на СГС цели единствено медийна изява; че ръководството на СГС цели и се стреми към някакъв реваншизъм спрямо старото ръководство на съда; че с факта на осъществяване на проверка на работата на отдел „Защита на класифицираната информация" и оповестяване на резултатите от нея, в изпълнение на задължението си да държи обществото в течение на работата на съда, съобразно принципите на публичност и прозрачност, с цел осиrуряване на обществен контрол върху нея и недопускане нарушаването на фундаментални права и свободи на гражданите - все принципи, залегнали в ЕКПЧ, ръководството на СГС е извършило престъпление, както и редица други „достоверни" твърдения и „разкрития", които започнаха успоредно с изпращането на Вашето писмо до Съдийската колегия на ВСС, и които продължават и набират схорост в публичното и медийното пространство, достигайки до степен на оглушителност на воя на некомпетентността".

Той се спира и на другата група медийни коментари, които според него отново са резултат на фриволно тълкуване на фактите. И дава примери за следните, както сам ги определя, "спекулации" - че се прави всичко възможно от прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС. Или пък че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени.

В писмото си днес Топалов задава и един риторичен въпрос - "Как следва да бъдат тълкувани в този контекст думите на председателя на Националното бюро за контрол на СРС, изказани съвсем наскоро на обучение на председателите на окръжните съдилища по въпросите на СРС за "докладчето", изготвено от СГС, че съдържащите се в него данни отдавна са широко известни, но защо трябва да се ровим в миналото, като е по-добре да гледаме напред? Просто риторичен въпрос."

"Когато призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят, се пораждат съмнения и спекулации в тяхната работа, както и в основанията, и в мотивите те да действат или да не действат по един или друг начин", завършва Топалов и призовава главния прокурор да помогне да се създаде организация, такава каквато се създаде от СГС, за да може "проверката по изпратения от мен до вас доклад да приключи максимално бързо".