Главният прокурор Сотир Цацаров продължи "епистоларния" задочен разговор, предложен му по-рано днес от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Часове, след като съдията пусна отворено писмо до обвинител №1, в което се казва, че "някой се опитва да води открита война" с най-големия окръжен съд в страната, Цацаров отвърна, също с писмо:

"Използвам случая, за да изразя искреното си уважение към труда на всички колеги от СГС, които се занимават с правораздаване."

Цацаров казва още:

"Разпорежданията на прокурора в съответствие с неговата компетентност и закона са задължителни за държавните органи и длъжностните лица, каквото качество имате Вие като административен ръководител".

Размяната на писмени реплики между Топалов и главния прокурор започна преди седмица. Тогава Цацаров сезира съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с оплакване, че прокурорската проверка по доклада за издаване на разрешенията за използване на СРС е възпрепятствана от градския съд. Писмото на главния прокурор бе прието за сведение от колегията. Оказа се обаче, че то не е стигнало до самия Топалов, въпреки че го засяга пряко. 

Спорът между двамата е  за това дали от СГС трябва да изпратят на прокурор Паличева копия от всички дела за разрешени СРС със съмнения за нарушения или тя трябва да се запознае с тях в регистратурата за класифицирана информация на съда и след това да поиска копия на определени материали от тях.

Писмото на Цацаров е доста кратко, но според автора му това е така, защото "главният прокурор имал повече работа" от председателя на СГС. То бе публикувано в сайта на държавното обвинение и в него се припомня, че проверката на издадените разрешения за използване на СРС от съда е по сигнал на самия Топалов.

Писмото от Сотир Цацаров до Калоян Топалов.