Административният съд в София е отменил отказ на президентската администрация да разсекрети и втората стенограма от разговорите при Росен Плевневиев за кризата с КТБ. Става въпрос за заседанието на "Дондуков" 2 от 14 юли 2014 г. 

Решението на съда е по жалба на журналиста от Би Ай Ти Илия Вълков заедно с адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп за информация". То не е окончателно и подлежи на обжалване на по-горна инстанция. За резултата по жалбата заради отказа на президентството да разгласи втората стенограма съобщи вчера Вълков:

С Александър Кашъмов спечелихме делото срещу президентската институция за стенограмата от КСНС при президента на 14 юли 2014 г. Тогава заседанието беше за кризата с КТБ. Според съда публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на банката и последиците от това, няма да доведе до вреда след почти 3 години. Президентската институция не е извършила оценка на риска от предоставянето на стенограмата, както повелява законът. Не са изложени и мотиви какво е наложило класифицирането на информацията. Въпреки че решението подлежи на обжалване, съдът смята, че информацията в стенограмата е от надделяващ обществен интерес."

Преди два дни президентът Румен Радев отново отказа да разсекрети тази втора стенограма по искане на сайта “Биволъ“. Мотивът е, че документът е с гриф за класифицирана информация “Поверително“, а това значи засекретяване за срок от 5 години.

С новото решение на съда, макар и то да подлежи на обжалване, стенограмите и от двете заседания в президентството, посветени на КТБ - на 29 юни и на 14 юли, би трябвало да станат публични. До решението на магистратите по първата стенограма се стигна след жалба от "Биволъ" отново заради отказ от достъп до обществена информация от президентската администрация. 

След решението на съда за огласяване на стенограмата от 29 юни президентът Румен Радев обяви, че според него тя трява да бъде публикувана и поиска в писмо съгласие от участниците в заседанието. Президентството не обжалва решението на втора инстанция. От присъствалите на въпросната среща единствено бившият държавен глава Росен Плевнелиев каза, че според него не е редно да се огласяват разговори, проведени в институцията, защото това ще навреди на самата институция. Всички политически лидери дадоха съгласие, но към момента документът още не е обявен.

По втората стенограма тече срокът за обжалване от президента.