Разследващите в САЩ смятат, че руски хакери са проникнали в катарската държавна агенция и са създали фалшива новина, която е допринесла за кризата между най-близките съюзници на Америка в Персийския залив, съобщава Си Ен Ен, като се позовава на източници от американската администрация.

ФБР наскоро изпрати екип в Доха, който да помогне на правителството на Катар да разследва хакерския инцидент, обясниха властите в Катар и в САЩ.

Информацията, събрана от разузнавателните служби на САЩ, показва, че руски хакери стоят зад проникването, за което за първи път съобщи правителството на Катар преди две седмици. В държавата се намира една от най-големите военни бази на САЩ в региона.

Вероятната намеса на руските хакери увеличи притесненията на шатските разузнавателни служби, че Русия продължава да се опитва да прилага някои от същите кибертактики на американските съюзници, които според службите е използвала и по време на президентските избори през 2016 г., твърди Си Ен Ен.

Руската цел била да вкара клин между САЩ и съюзниците им. 

Все още не е ясно дали САЩ са проследили хакерите от катарския инцидент до руски криминални организации или до руските тайни служби. Според източник на Си Ен Ен "почти нищо в тази държава не става без благословията на правителството". 
ФБР и ЦРУ са отказали коментари. Говорителка на посолството на Катар във Вашингтон е заявила, че разследването продължава и резултатите му скоро ще бъдат публично оповестени.

Според катарското правителство новини от 23 май, съобщени от Катарската новинарска агенция, приписват фалшиви думи на държавния глава, който се изказва ласкаво за Иран и Израел и поставя под въпрос дали Доналд Тръмп ще се задържи на власт.

Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абудлрахман ал Тани казва пред Си Ен Ен, че от ФБР са потвърдили хакването и прокарването на фалшива новина.

[[nid:54759]]

Частично и заради тази фалшива новина съседите на Катар начело със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства скъсаха икономически и дипломатически отношения в понеделник и това доведе до още по-голяма криза, обяснява Си Ен Ен. Това се случи на фона на растящи подозрения, че Катар финансира тероризма. Доха отхвърля тези твърдения.

Във вторник Тръмп в серия от туитове разкритикува Катар, че финансира тероризма, но не спомена фалшивата новина.

Няколко часа след туитовете от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че Катар отбелязва напредък в овладяването на финансирането на терористи, но че има още много работа да се свърши. Властите в САЩ и Европа от години се оплакват, че терористите се финансират от Саудитска Арабия и други държави в региона.