„Време е, скъпи“, написала тогава 17-годишната Мишел Картър на приятеля си Конрад Рой. „Когато се върнеш от плажа, трябва да го направиш. Готов си.“

„Добре, ще го направя. Без повече мислене“, отговорил той.

18-годишният Конрад Рой е намерен мъртъв в пикапа си през 2014 г. след размяната на тези съобщения. Той е починал, след като колата се е напълнила с въглероден оксид на паркинг във Феърхевън, Масачузетс. Смъртта му е обявена от разследващите за самоубийство, но обвинителите смятат, че вината е на приятелката му Мишел Картър.

Сега 20-годишната Картър е подсъдима за непредумишлено убийство, информира „Ню Йорк таймс“. Случаят на тийнейджърите не е прецедент, но подобни дела повдигат въпроса доколко човек може да бъде отговорен пред закона за чуждо самоубийство.

 „Ключовият въпрос ще бъде кой в действителност е причинил смъртта“, коментира Лори Левърсън, професор в юридическото училище „Лойола“ в Лос Анджелис и подчерта, че според обичайната практика се приема, че самоубийците действат по собствена воля.

Картър и Рой често са си писали, че се обичат и очевидно са били в близки взаимоотношения, но рядко са се виждали на живо. Връзката им се изразявала основно в емоционални съобщения и значението на тези съобщения за младежа може да бъде ключово за делото.

Според прокурора Мариклер Флин Картър е виновна за самоубийството на Рой. Обвинителката твърди, че освен съобщенията двамата са провели и разговори, които са довели до самоубийството на тийнейджъра. Флин смята, че Конрад Рой е излязъл от камиона, защото се е страхувал, но обаждане от Картър го е „окуражило“:

„Г-ца Картър го е върнала обратно с телефонно обаждане и през следващите 20 минути е слушала виковете му от болка, как е поел последния си дъх и как е умрял“, смята Флин.

Според обвинението Картър е провокирана от стремежа към внимание от страна на връстниците ѝ.

„Тя е използвала Конрад като пионка в извратената си игра на живот и смърт“, коментира още Флин.

Адвокатът на Мишел Картър Джоузеф Каталдо описва Конрад Рой като депресиран тийнейджър, който и преди е правил опит за самоубийство. Той твърди, че Рой е планирал самоубийството си и е търсил в интернет начини как да го извърши, а подсъдимата му е предлагала да потърси помощ.

Каталдо обясни също, че Картър е имала хранително разстройство, лекувала се е в психиатрична клиника и е била под въздействието на антидепресанти.

Адвокатите на Картър се опитват да отхвърлят обвинението като изтъкват, че за разлика от други щати, в Масачузетс няма закон срещу подстрекаването към самоубийство. Делото обаче е разрешено от по-висша инстанция на базата на други две дела от 60-те години на XX в. Едно от делата е срещу хора, които играли руска рулетка, а другото е срещу мъж, който помогнал на съпругата си да зареди пистолет и ѝ обяснил как се използва. И в двата случая подсъдимите са обвинени в непредумишлено убийство заради самоубийствата на други хора.

Съдията във Върховния съд Робърт Корди, взел решение да позволи делото, обяснява, че случаят на Катър е първият, който е основан само на базата на написани думи. В тези обстоятелства обаче думите са имали „повече тежест от обикновено, преодолявайки всяка воля за живот, която той може би е имал.“

По желание на защитата на Картър делото ще бъде решено от съдия, вместо от съдебни заседатели. Ако бъде призната за виновна, я очакват до 20 години затвор.

Майката на Конрад Рой Лин беше първият изслушан свидетел. Тя разказа, че синът ѝ е страдал от депресия в миналото, но наскоро бил завършил гимназия и е спечелил стипендия за колеж. За Картър тя знаела само, че е в близки отношения със сина ѝ.