Трима бъларски евродепутати от три противоречащи си фракции в Европарламента - Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ), Сергей Станишев от групата на Социалистите и демократите и Ангел Джамбазки от европейските консерватори и реформисти, обещаха, че ще бъдат единни срещу евентуални поправки, неизгодни за страната ни в реформиращия се Дъблински регламент.

Както е известно, в ЕП се обсъжда генерален ремонт на регламента, нормиращ - според всички напълно неудачно, - квотите за бежанци вътре в Съюза, преразпределението им, регистрацията по първа държава на влизане и още куп неща.

Въпреки това тримата още по време на днешната среща с медиите в Брюксел показаха, че имат сериозни различия, щом се стигне до конкретни клаузи, които евентуално да залегнат в бъдещия регламент.

Една от ябълките на раздора е при колко процента превишение на квотата на дадена държава за приети лица ще се задейства Коригиращият механизъм за разпеделение т.е. - преместването на мигранти в други страни. Това, разбира се, е жизнено важно за държави от "предния вал" като България, Гърция, Италия, Малта и пр.

От предложението на докладчика за нов Дъблински регламент Сесилия Викстрьом става ясно, че за България идеята е това число да е 150 %.

Образно: ако вземем за пример, че квотата ни е да приемем 10 000 души, чак когато те нараснат с един път и половина, т.е. - 25 000, ще се задейства механизъм да почнат да прехвърлят мигранти от нас към други еврочленки.

И тримта евродепутати заявиха, че това е напълно неприемливо, като Радев обяви, че ще настоява числото да е дори 75 % (ако да използваме същия пример - ако трябва да подслоним 10 000 души, още при 17 500 другите държави да започнат да ни помагат, б.р.) 

"Населението на Етиопия се е удвоило от 1990 г. до днес – от 50 на 100 млн. Населението на изключитлно бедна държава като Мадагаскар е станало от 12 на 30 млн. Т.е. -  не става въпрос за криза, която ще свърши скоро", каза Радев.

От думите му стана ясно, че ЕС тепърва ев началн етап на създаването на Фонд за Африка - макар че бюджет е осигурен, - чрез който да се дават пари, да се саздава достатъчно поминък в тези държави и въобще "ЕС да изнася мир"..

Сергей Станишев даде да се разбере, че по-се надява на консенсус някъде около 100-те % превишение, при което ще е задействат клаузите за солидaрност.

През 2015 г. целия ЕС се сблъска с тази криза в пълен мащаб - над 1 млн. мигранти влязоха за 1 година и това се превърна в голям политически проблем, който има много измерения, отбеляза лидерът на ПЕС. - 

Станишв напомни, че няма държва, която може да реши проблемите сама за себе си и даде пример - като не искаме соридарност, към кого ще се обърнем, ако например еди нден от Туриця влязат 1 млн. бежаци и спрат в България. "Нито една страна не може да се справи сама – Германия вкюлчително", заяви той.

"Лъжата, че всяка страна ще си реши проблемите, като се огради от проблемите със стена, почна да води изолационистка политика", смята Станишев.

Бившият премиер даде и друг пример - че не бива да се плашим от евентуална квота от 1500 души, като ги сравни с...

"... Ако погледнем колко много - стотици хиляди етнически роми имаме – неинтегрирани към пазара на труда, към нищо, трудно  някой може да ме убеди, че тази квота от 1500 човека би била проблем на държавата", обяви Станишев.

В момента 80 % от молбите се обработват  от 5 държави членки от общо 28 страни, стана ясно още днес. Затова и българските евродепутати ще настояват за сериозин изменения на злополучния регламент хората да биват връщани в първата страна, която ги е регистрирала, и тя да остава т. нар. "отговорна държава", нищо че примерон лицето отдавна може да се шляе из Германия или Швеция.

Не би трябвало към нас да се прилага един и същи стандарт както към Естония и Полша, където не е стигнал нито един човек, отбелязаха още българските депутати. ЕНП ще се борят изцяло за премахване на отговорноста на държавата на първо влизане за рзглеждане на молбата за убежишеще - според Радев отговорността за дадено лице трябва да бъде на държават на първо подаване на молбата за убежище, независимо откъде е влязъл човекът.

Ангел Джамбазки директно каза, че вижда българската квота като само едно възможно число - нула. Той каза, че консерваторите ще се борят за "твърди граници", които не могат да бъдат преминавани, както и против плана да се глобяват страните отказали убежище на лица - примерно с по 250 евро на човек (друга от идеите, която явон набира популярност сред "богатите" стари членки, б.а.)

"Настояваме държавите по никакъв начин да не бъдат принуждавани, заплашвани да правят едно или друго действие под заплаха от глоби", заяви патриотът.- Заплахата е изключително търговска по своя вид – на мен ми прилича на отукпуване.

Той обяви, че темите не могат да бъдат смесвани, зщото държавит в Европа имат изключитлни разлиия - културни, битови, верски и пр. и даде пример, че не може България да има солидарност каквато Франция може да има по темата за Северна Африка.

"Интегритетът в западноевропейските общества, меко казано, сериозно куца. Видяхме, че през България са минали като бежаци хора, които извършиха самоубийствени нападения в Западна Европа, което показва, че тази политика на отворени врати носи сериозни рискове...

България плаща сметка която не е поръчвала в случая - той нарче "жалък" пазговора за процнти прием на квотите. - .

И ще ви кажа къде се провалиха: сгрешиха, като насърчаваха различията. Като дойдеш в Германия, бъди така добър да имаш немско име и да пиеш бира и да ядеш наденички. А те казват: ти си много интересен, щото си много различен."