Турският президент Реджеп Ердоган одобри закон, който позволява разполагане на военни сили в Катар. Приетите преди това от парламента законодателни промени не уточняват размера на военните сили, които ще бъдат дислоцирани в Катар, нито кога ще се случи това.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си връзки с Катар и обвиниха страната, че подкрепя тероризма. Катар отхвърли обвиненията на арабските страни и заяви, че няма да жертва суверенитета си, за да излезе от дипломатическата криза.

Ердоган одобри и споразумение между Турция и Катар за сътрудничество и провеждане на съвместни военни учения. И двата законопроекта са изготвени преди дипломатическата криза в Залива.

Турция обеща да снабдява Катар с храна и вода. Веднага след разразяването на кризата Ердоган проведе разговори с катарския емир, краля на Саудитска Арабия, руския президент и емира на Кувейт като опит за посредничество при решаване на кризата. 

Турция поддържа дипломатически и търговски отношения както с Катар, така и с някои от страните, които прекъснаха връзките си с него. Затова за Турция е важно кризата да бъде разрешена.

Ердоган коментира също, че изолирането на Катар не е решение на проблемите. Турският президент, който се опитва да играе ролята на посредник в региона, заяви, че Анкара ще направи всичко по силите си за разрешаване на регионалната криза.

Държавите, които прекъснаха връзките си с Катар, обявиха черен списък на свои и чужди граждани, свързани с емирството. Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн обявиха за терористи 59 бизнисмени и политици, свързани с Катар. Списъкът включва и 12 организации, между които и катарски благотворителни организации.

Това е пореден ход за изолирането на емирството, което е световен доставчик на природен газ. На територията му е най-голямата американска военна база в Близкия изток.

Катар се противопостави на поредната акция и заяви, че тя утвърждава "безсмислени твърдения, които не се основават на факти".

Катар обяви в официално изявление:

"Позицията ни срещу тероризма е по-силна от тази на много от подписалите общато изявление - факт, удобно премълчаван от авторите му."

В изявлението се казва също, че Катар е водеща сила в борбата с корените на тероризма, защото дава на младите хора надежда чрез работа, образование и финансиране на програми за борба с ислямиската пропаганда.

Сред 18-те катарски граждани в черния списък са хора, за които се смята, че подкрепят тероризма, както и влиятелни бизнесмени, политици и членове на катарската управляваща фамилия.

Абдел Хаким Белхадж, бивш либийски ислямистки командир, е един от петимата либийци в списъка. Там са и имената на 26 египтяни, водачи на шиитски групи в Бахрейн, смятани за близки до Иран, както и трима кувейтски граждани, двама йорданци, двама бахрейнци и по един жител на ОАЕ, Саудитска Арабия и Йемен.