Темата за санирането отново скара депутатите на ГЕРБ и БСП. При разискване, поискано от левицата, червените депутати остро нападнаха програмата за енергийна ефективност и поискаха регионалният министър Николай Нанков до края на юни да предостави на Народното събрание доклад за изразходваните средства и сключените договори. 

В крайна сметка беше прието проекторешението на ГЕРБ, според което Нанков ще даде отговорите до 15 юли и ще представи бъдещата визия на програмата до 15 септември.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира обвиненията, че изпълнителите са свързани с ГЕРБ.

"За санирането работят 600 фирми. Всичките ли са на ГЕРБ? Това са десетки хиляди хора заети, които имат работа. Спестена е електроенергия на стойност 130 млн. лв.“, изтъкна той. 

Социалистите повдигнаха въпроса за различните цени, които са били дадени за блокове с една и съща квадратура.

"Една сграда в Благоевград се изпълнява за над 700 000 лв., а друга в същия квартал струва над 900 000 лв. Няма как да не попитаме къде е тази разлика", отбеляза Жельо Бойчев от левицата.

"Който се занимава със строителство знае, че не може да се сравняват чушки с домати. Може да са еднакви квадратурите, но има различен набор от дейности. Когато има конструктивни укрепвания, подменяне на парапети, електрически системи, ВиК и щрангове за отопление, сумата е друга", контрира регионалният министър Николай Нанков.

"Санирането облагодетелства не само икономиката и фирмите, но и вас, колеги от ГЕРБ", атакува младият Явор Божанков от БСП. 

И цитира медийни публикации за депутат от ГЕРБ (без да споменава имена), обвързан със саниране за 100 милиона лева през родата - съпруга, майка и баща. 

"Какъв сицилиански сценарий, каква фамилна идилия!", възкликна соцдепутатът. 

Бившият енергиен министър Делян Добрев се припозна и излезе да се защити на трибуната, уличавайки в конфликт на интереси и депутат от БСП, който също участвал в санирането чрез фирмата си.