Германската "Дойче банк" отказа да удовлетвори искането на американски конгресмени от Демократическата партия да разкрие бизнес отношенията си с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи "Ройтерс".

От финансовата институция се позовават на банковата тайна.

"Федералният закон изисква да уважаваме личния живот на клиентите си и поверителността на информацията, която ги засяга. Това важи, дори когато този човек е член на правителството или известна личност", пише в отговора на американското подразделение на най-голямата германска банка. 

В края на май петима конгресмени от Комисията по финансовите услуги към Камарата на представителите на САЩ поискаха германската банка да хвърли светлина върху деловите си отношения с Доналд Тръмп и възможните финансови връзки между американския президент и Русия.

"Участието на "Дойче банк" в операции за пране на пари, свързвани предимно с руснаци, не особено конвенционалните отношения на банката с президента, както и нейните нееднократни нарушения на американските банкови закони, повдигат важни въпроси", написаха петимата конгресмени в писмо до главния изпълнителен директор на "Дойче банк" Джон Крайън.

 

"Само след като "Дойче банк" предостави цялата информация, американската общественост ще може да оцени от хакъв характер са били връзките на Тръмп с Русия и как те могат да повлияят на политическите му решения", аргументираха се конгресмените. 

Те искат банката да предостави детайли от вътрешни одити за заемите, отпуснати на президента, когато е ръководел своята империя на недвижими имоти, за да се установи дали те са имали подкрепата на руското правителство.

През февруари т.г. "Гардиън" съобщи за вътрешно разследване в "Дойче банк", което трябвало да установи давала ли е Москва финансови гаранции за заеми, отпуснати на Тръмп. Тогава бе направена обстойна проверка на личните сметки на американския президент, но не бяха открити нарушения и съмнителни връзки.

Германската банка е един от най-крупните кредитори на господаря на Белия дом. По информация на "Шпигел" задълженията му към нея надхвърлят 300 млн. долара, в които влизат три големи ипотеки – на нов луксозен хотел във Вашингтон точно до Белия дом, на хотела му в Чикаго и на курорта му в Маями.

"Дойче банк" беше сред малкото банки, които продължиха да отпускат пари на компанията на Тръмп след фалита на негови казина през 1990-те години.