Германската Дойче банк извършва обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп, пише в. "Гардиън". Банката проверява дали те имат съмнителни връзки с Русия.

Дойче банк, която е дала на Тръмп заеми в размер на стотици милиони долари, в момента е разследвана от правосъдното министерство на САЩ за манипулиране на пазара на ценни книжа в навечерието на световната финансова криза през 2008 г.

Сега финансовата институция търси доказателства дали предоставени наскоро заеми на Тръмп, сключени при особено необичайни обстоятелства, може да са били подкрепени с финансови гаранции от Москва.

Клиенти на Дойче банк са и членовете на най-близкия семеен кръг на новия президент на САЩ. Банката проверява и сметките на дещеря му Иванка, съпруга й Джаред Къшнър, който работи като съветник в Белия дом, както и на неговата майка Серил Стадмауер.

Досегашният анализ на Дойче банк не е открил никакви доказателства за руски връзки, но институцията е под натиск да назначи друг допълнителен анализ от независим одитор, който да направи нова проверка на сметките.

Правосъдното министерство на САЩ разследва Дойче банк за подпомагане на прането на руски пари, заяви конгресменът демократ Бил Паскрел. 

Вътрешната проверка в Дойче банк започнала, след като Тръмп решил да се кандидатира за президент на САЩ. Според банковите регулации в страната такива хора подлежат на по-обстойна от останалите проверка поради близостта им с правителството.

След като милиардерът спечели изборите на 8 ноември 2016 г., институцията го проверила особено внимателно. И се оказало, че някои от последните заеми, взети от Тръмп, били "необичайни". Така поне твърдят банкери, запознати със случая.

Според анализ на Блумбърг в момента Тръмп дължи на Дойче банк 300 милиона долара. Той има 4 големи ипотечни заема, всичките от тази банка. Гаранция за тях са имоти на президента - нов луксозен хотел във Вашингтон, хотелът в неговата кула в Чикаго и курортът "Тръмп Нешънъл Дорал Маями".

Само преди месец Великобритания и САЩ наложиха рекордни глоби на Дойче банк в размер на 630 милиона долара. Причината е, че тя не успяла да предотврати пране на пари в брой чрез нейния московски офис, равняващи се на 10 милиарда долара.

От банката заявиха, че нейната позиция е да не коментира публикации за финансовите дела на Доналд Тръмп.

През ноември 2008 г. Дойче банк наруши обичайната си политика и заведе дело срещу Тръмп, след като той не върна 40 милиона долара от заем в размер на 640 млн. Богаташът отговори, като също заведе дело. Той изтъкна, че банката има вина за световната рецесия, довела до падането на цените на имотите, и поиска обезщетение от 3 милиарда долара.

Двете страни постигнаха споразумение през 2010 г. След това банката тихомълком възстанови отношенията си с Тръмп. Това стана чрез частната банка, притежавана от Дойче банк и работеща най-вече с клиенти, чието състояние е от 50 милиона долара нагоре.

Самият Тръмп отрече изобщо да е имал бизнес с Русия. Скорошните му изявления бяха по повод публикации, че руските служби разполагат с компромат за него.