Стотици милиони долари, изпратени от Катар за освобождаването на членове на катарската управляваща фамилия, отвлечени през 2015 г., все още са в Ирак. Това заяви премиерът на Ирак, цитиран от Ройтерс.

Предположенията, че част от парите са отишли в Иран, разгневиха Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив и допринесоха за прекъсването на връзките им с емирството.

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че парите са в централната банка в Багдад. 

"Нито долар не е похарчен. Парите са в касите, под надзора на комитет, а двама представители на катарското правителство присъстваха, когато бяха депозирани в централната банка."

Решението какво да се случи с парите "има политически и правен аспект и ще бъде взето в съответствие с иракския закон", коментира още Ал Абади.

Премиерът обясни, че през април властите са конфискували куфари, съдържащи стотици милиони долари от частен катарски самолет, кацнал в Багдад. Парите са част от сделка за освобождаване на катарски заложници без предварителното одобрение на Ирак.

26-имата заложници включват и членове на катарското управляващо семейство. Те са отвлечени по време на ловно пътуване в Южен Ирак през 2015 г. Не е ясно как е преговаряно за освобождаването им.

Никой не е поел отговорност за отвличането, което е извършено близо до границата със Саудитска Арабия - район, доминиран от шиитски военни, близки до Иран.

Междувременно катарският финансов министър Али Шериф ал Емади коментира през Си Ен Би Си, че Катар лесно може да защитава икономиката и валутата си от наложените санкции.

Той добави, че страните, наложили санкции на емирството, също ще загубят пари заради щетите върху бизнеса в региона.

"Много хора смятат, че ние сме единствените, които ще претърпят загуби... За всеки наш загубен долар те също губят долар."

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите и транспортните си връзки с Катар и го обвиниха, че подкрепя тероризма. Наложените санкции вредят на външната търговия на емирството, а много чуждестранни банки оттеглиха бизнеса си от страната.

Ал Емади изтъкна, че икономиката на най-големия световен износител на втечнен природен газ функционира нормално. Той заяви, че емирсвото може да внася стоки от Турция, Далечния изток или Европа и ще отговори на кризата, като развие още повече икономиката си.

Катарският риал е подложен на натиск заради кризата, но Емади увери, че нито това, нито отчетените 10% спад в местния стоков пазар не са причина за безпокойство.

"Нашите резерви и инвестиционни фондове са повече от 250% от брутния вътрешен продукт, така че не смятам, че има причина хората да са притеснени за това, което се случва, или за каквито и да е спекулации с катарския риал."

Иран, основен противник на Саудитска Арабия, изпрати четири товарни самолета с храна на Катар и планира да предоставя 100 тона плодове и зеленчуци всеки ден, предаде още Ройтерс, като се позова на ирански държавни служители.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че дипломатическата криза няма да попречи на провеждането на Световната купа в Катар през 2022 г.

Световната футболна федерация потвърди, че е заменила катарските рефери за квалификацията за Световната купа между Тайланд и ОАЕ.

Катар е готов да изслуша арабските страни, които прекъснаха дипломатическите си връзки с Доха, заяви Кувейт, който посредничи за намиране на решение на дипломатическата криза.

"Кувейт потвърждава готовността на братята ни в Катар да разберат колебанията и притесненията на техните братя и да предприемат благородното начинание да възвърнат сигурността и стабилността", заяви кувейтският външен министър шейх Ал Сабах, цитиран от Ройтерс.