"Техномаркет" на Делян Пеевски спечели дело срещу международното дружество "Глориент" в Окръжния съд в Благоевград. Така резултатът след две финализирани на първа инстанция дела от съдебната сага между двете дружества става 1:1, съобщи сайтът "Де факто".

Съдебният спор бе за обявяване за нищожна на сделката за продажбата на магазина, в който се помещава "Техномаркет" в града. Сделката е от 2006 година, когато "Техномаркет" продава всичките си магазини в страната на "Глориент", но веригата остава в помещенията под наем. След като Делян Пеевски придобива "Техномаркет" през 2015 година, спира плащанията на наеми. Това накара "Глориент" да заведе серия от дела из цялата страна за принудително извеждане на "Техномаркет" от обектите. От веригата за техника на свой ред отвърнаха с дела за обявяване на сделката от 2006 г. за продажба на магазините за нищожна.

Продажбата на магазина в Благоевград и терена около него през 2006 г. е нищожна, обяви днес съдия Владимир Ковачев от Окръжния съд, произнасяйки се в полза на "Техномаркет". Основният аргумент е, че магазините и складовете са продадени на "Глориент" на занижени цени. 

Впечатляващо е, че съдиите са в пълен разнобой. В делото със същия предмет в Русе съдия Христо Лазаров от окръжния съд в града бе категоричен – и дума не може да става за нищожност, сделката между „Техномаркет” и „Глориент” през 2006 г. е била абсолютно изрядна, смята магистратът. Казусите в Благоевград и в дунавския град са идентични, а такива дела има на още десетина места в страната. Доказателствата по всяко от тях са едни и същи.

Съдилищата бяха засипвани и с искания за съдебни поръчки до Монца, Италия, Сейшелите, Холандия и къде ли не в търсене на документи всякакви. Включително на книжа, иззети от нашата прокуратура през 2015 г., без отношение към сделката от 2006 г. (така обявявяха съдии), разказва още "Де факто". Валяха и искания за разпит на свидетели, бивши или настоящи служители на „Техномаркет”, които все не идваха.

Казусът по всяка вероятност ще отиде на втора инстанция в Софийския апелативен съд, може да стигне и до ВКС – ако там го приемат за разглеждане. Но това е евентуалното бъдеще. Да погледнем настоящето. В окръжния съд в Благоевград сделките от 2006 г. са признати за нищожни, защото накърняват добрите нрави и нарушават принципите на справедливост и добросъвестност в търговските отношения, както и за предотвратяване на несправедливото облагодетелстване. А „Глориент” е осъден да плати на „Техномаркет” направените разноски по делото от 24 507,83 лв. С това си решение обаче съдът не се произнася по въпроса за собствеността – такъв иск няма. След пространни разсъждения за добрите нрави и отбелязването, че те са динамична категория, съдия Ковачев изтъква няколко мотива, разказват още от "Де факто".

Първо, добрите нрави са накърнени заради „липса на еквивалентност между уговорените между страните престации” – определената цена на продажбата е „чувствително по-ниска” от действителната пазарна цена. Второ, веднага след продажбата продавачът „Техномаркет” е сключил договор за наем за същия магазин с купувача „Глориент”, в което „няма никаква икономическа логика” и е довело до неправомерно облагодетелстване. Трето, нямало е реално плащане по сделката – направената уговорка „Глориент” да поеме дълга на „Техномаркет” към трети дружества е била фиктивна. Четвърто, има „недвусмислени доказателства” за свързаност между физическите лица, участвали като страни по сделките.

Тъкмо обратното беше постановил през април окръжният съд в Русе.