Законопроектът за въвеждане на мажоритарна система на ГЕРБ мина днес на първо четене с помощта на ДПС и "Воля". Това стана след дълъг дебат с 12 на 10 гласа от всички 22-ма членове на правната комисия.

БСП и "Обединени патриоти" гласуваха против. Законопроектът на ГЕРБ следва потвърждаването на резултатите от референдума през 2016 г, в който над 2,5 млн. българи подкрепиха въвеждането на "мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство". Въпреки че активността не достигна, за да бъдат резултатите от народното допитване задължителни, тя мина 20%, което значи, че депутатите са длъжни да разгледат въпроса в следващите 3 месеца.

Промените представи председателят на комисията Данаил Кирилов. Той отбеляза основните характеристики на предлаганата от тях система - 240 едномандатни избирателни района, гласуване на два тура с "абсолютно", всъщност обикновено мнозинство 50%+1, райониране на страната от президента като най-авторитетната институция. И добави:

"Така ще се даде възможност за избор на депутатите според техните личните им качества."

БСП първи заявиха, че няма да подкрепя законопроекта. Това първоначално разясни най-младият юрист в комисията Крум Зарков:

"По същество негативите на пълната мажоритарност са добре известни на всички. За съжаление в контекста на българската реалност те придобиват още по-сериозни негативи", каза той.

И заяви, че мажоритарният вот ще доведе до слаба представителност на институцията, тъй като води до значителна загуба на гласове.

Против бяха и Обединените патриоти. Първи коментира Христомир Митев:

"Мажоритарната сиистема притежава огромен недостатък - намалената представителност на всички групи в обществото."

Той бе критичен и към мотивите, като отбеляза, че и пропорционалната система представлява пряко избиране на личности. Митев отбеляза, че промяната към нова система ще доведе и до административно натоварване, което може да "взриви изборите".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също се включи в дебата като депутат, макар и не член на комисията. Той се заяде с представителя на Българското либертарианско общество Константин Правов, който бе помолен да изчака депутатите, но напусна по-рано заседанието:

"Аз се изказвам повече като представител на консервативното и хетеросексуално общество", опита се да се пошегува Сидеров.

И заяви, че не се притеснява лично от мажоритарния вот:

"Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време,няма проблем да бъда избран и в мажоритарен район."

Той подчерта, че още от 1988 г се е борил за повече плурализъм. И предупреди депутатите от ДПС, БСП и ГЕРБ, че мажоритарния вот ги застрашавал като европейски партии, члневоне на АЛДЕ, ПЕС и ЕНП съответно.

"Представете си да има 200 народни представители, които кажат - ние излизаме от Европейския съюз и НАТО. Мислили ли сте за тази възможност Достатъчно такива граждани можете да намерите", отбеляза Сидеров.

Хамид Хамид бе депутатът от ДПС, който обясни сложната позиция на Движението в момента - в момента в групата обсъждат въпроса и още нямат финално решение. Той обаче заяви, че се е опитал да убеди колегите си да приемат мажоритарната система и ще продължи да го прави. Доскоро депутатите на Доган бяха твърдо против мажоритарната система.

"Надявам се докато законопроектът влезе в зала групата ми да има свое решение. Дебатът сме го започнали преди няколко седмици. В момента в групата ни надделяват аргумента "за"," отбеляза той. 

И отбеляза, че някои са заявили, че това може да е "един път да подходим откъм партийния интерес". Призна и че "има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнителни мандати на ДПС", но не това бил основният им аргумент.

"Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Длъжним сме да опитаме и тази система. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона - районирането, и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата", каза още Хамид.

Той възрази и срещу това изборите да са в два тура или с абсолютно мнозинство, но подчерта, че това може да се дебатира.

Явор Нотев от "Обединените патриоти" отбеляза, че е впечатлен от признанието на ДПС:

"Дойде време да чуем, че партийният интерес ще е този, който ще води решението на една парламентарна група по въпрос от национално значение."

Той отбеляза и че за да се организират нормални мажоритарни избори, трябва да се направи затворена регистрация на избирателите, да се определи колко са те, за да могат да се изчислят реалните размери на мажоритарните райони. Важно е да се отбележи, че депутатите от ОП отхвърлиха идеята за активна регистрация в миналия парламент.

"Ще гласуваме против този законопроект, не че сме против решаването на проблемите в изборните практики, но не е това подходът, това е един частичен, накъсан, епизодичен опит да се отговори на едно обществено очакване", каза още той.

Коментарът му възмути Данаил Кирилов, който отбеляза, че не е съгласен с квалификациите. Хамид Хамид пък допълни, че се "чуват гласове" за партийния интерес, но не това са неговите аргументи.

Разпалена реч води и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който рядко присъства на комисия. Той първо отбеляза, че в Движението има много опитни специалити "изборчии", които могат да помогнат.

"Обаче - да запитам сега, когато всички виждам че са втораличи поглед в гласуването на ДПС, колко коалиции съставихте, колко парламента направихте, които не бяха анти-ДПС? Защото от 1997 г съм тук и помня всички изборни кодекси. Всичко значимо в тях е било анти-ДПС. То не беше уседналост, забрани за езици, усложняване на законодателство за по-малко образовани."

Най-рязък и гласовит бе депутатът от БСП Валери Жаблянов.

"Темата, която обсъждаме, надхвърля границите на един обикновен законопроект за мажоритарния избор. Струва ми се, че управляващото мнозинство разглежда Народното събрание като пощенска кутия за отразяване на възникнало в моммента обществено мнение. Това е изключително опасно за демокрацията у нас. Сегашния мажоритарен закон не може да постигне онези цели, които вие си поставяте."

Според него такава мажоритарна система, която, подчерта той, не съществува никъде в Европа, нарушава принципа за политически плурализъм, заложен в Конституцията. Той изтъкна, че експертно мнение има, и то е практически изцяло негативно към предложението на ГЕРБ.

"Има други цели - рекламнополитически, а не да се влезе в детайлите на изборните проблеми", добави той и се обяви за изтегляне на закона.

Председателят на комисията Кирилов уточни, че се предвиждат експертни оценки, тестване на методите, и отложено въвеждане на новия мажоритарен вот - 18 месеца след гласуването му.

По отношение на въздействието коментира и зам.-председателката на ЦИК Мария Мосурлиева, която връчи на депутатите решение на избирателната комисия от днес, коментиращо в детайли ефекта на промените върху организацията на вота.

Тя даде няколко примера за увеличени разходи. В момента например членовете на районни и секционни комисии са общо 439 души. При 240 едномандатни района ще са нужни 3120 човека. Печатът на бюлетините също ще стане по-скъп и сложен, тъй като ще трябва да са 240 различни - по един за всеки район. И добави, че трябва да се потърсят становища от ключови институции - печатницата на БНБ, КФН и други.

Единственият депутат на Воля и Веселин Марешки в комисията бе Симеон Найденов. Той не коментира законопроекта, просто гласува "за", а след вота коментира кратко, като заяви, че парламентарната група е решила тази сутрин да го подкрепи. И допълни, че те са имали и свой законопроект, но не са го внесли навреме за заседанието, а критиките на опозицията не били действителни.

След първа точка бързо бе гласувана и втора - законопроект на ДПС, в който се обсъждат стари въпроси за хората на Доган - гласуването в чужбина, агитацията на майчин език, махането на квадратчето "не подкрепям никого". Той бе отхвърлен с 2 гласа "за", 11 "против", 8 се въздържаха. Сред тях бе и председателят на комисията Кирилов, който отбеляза, че би искал тези въпроси да се дебатират още на второ четене.