Молдовското разузнаване смята, че петимата руски дипломати, изгонени от страната през май, са били шпиони, вербували бойци за проруските сепаратистки отряди в Източна Украйна.

Това заявиха пред Ройтерс един правителствен и два дипломатически източника в Кишинев.

Бившата съветска република, която отдавна е място на сблъсък за влияние между Русия и Запада, изгони дипломатите на 29 май. Властите не дадоха обяснение да решението. Премиерът Павел Филип само заяви, че неговото правителство е имало "сериозни причини".

Според източниците на Ройтерс, които са запознати със случая, петимата били изгонени заради предполагаема дейност като офицери под прикритие на ГРУ - руското военно разузнаване.

Молдовски представители смятат, че руснаците вербували бойци от Гагаузия - автономна област в южната част на републиката. Там живеят етнически турци, които са проруски настроени и са против по-тясно интегриране с ЕС.

Правителственият източник и базираните в Кишинев дипломати споделили информацията си пред Ройтерс при условия за анонимност поради чувствителността на въпроса. Те не съобщават как руснаците са вербували бойците, колко души са вербували или причината за вербуването им.

От Ройтерс не могли незабавно да потвърдят информацията за дейността на петимата изгонени.

Руският зам.-министър на външните работи Григорий Карасин нарече твърденията  "празни приказки", и допълни, че те не се подкрепени от факти.

"Някой умишлено опитва да отприщи вълна от пропаганда, - заяви Карасин, цитиран от РИА Новости. - Хората (дипломатите - б.р.) са изпълнявали буквално официалните си задължения."

От Министерството на отбраната в Москва не отговорили на молбите за коментар.

Запитана дали петимата руснаци са били офицери от ГРУ, говорителка на молдовското външно министерство заявила, че те са били дипломати и отказала подробности.

Над 10 000 души са убити при сражения в Източна Украйна между правителствените сили и проруските бунтовници след избухването на конфликта през 2014 г., последвал анексирането на Крим от Русия. Москва подкрепя политически сепаратистите, но постоянно отрича обвиненията на Запада, че ги въоръжава и им изпраща бойци на помощ.

Разузнавателните служби на Молдова смятат, че вербуваните бойци от Гагаузия първо са били изпратени в паравоенен лагер в Ростовска област в Южна Русия.

Източниците на ройтерс не разкриват кой е лагерът. Русия използва поне два военни лагера в Ростов, за да обучава доброволци да се сражават в Източна Украйна. Това сочат доказателства, събрани от Ройтерс и руски медии.

Бивш боец от руско артилерийско военно подразделение заяви пред Ройтерс, че е видял близо 200 души в камуфлажни дрехи, а не руски военни униформи, базирани в лагер близо до позиция на руската армия на Кузминския полигон в Ростов на Дон през 2014 г. Това е времето на най-ожесточените битки в Източна Украйна.

Това бе потвърдено от член на казашките паравоенни отряди. Той заяви пред Ройтерс в началото на 2015 г., че доброволци за Украйна са обучавани заедно с руски войници в този район.

Според руския сайт Газета.Ру бойците, тръгнали към Източна Украйна, са били обучавани и на Кадамовския полигон в Ростов.

Трите източника на Ройтерс заявяват, че част от информацията за гагаузи, сражаващи се в Източна Украйна, била доведена до знанието на кишинев от СБУ - Службата за сигурност на Украйна. Благодарение на тези данни властите в Молдова успели да проследят, арестуват и разпитат гагаузки бойци, завръщащи се от зоната на конфликта. Някои от тях станали информатори.

"СБУ не разполага с информацията, която искате", отговорили от службата за сигурност в Киев на запитване на Ройтерс.

Отношенията между Молдова и Русия се влошиха заради поредица от прозападни правителства в Кишинев. Русия спря вноса на молдовски стоки в отговор на подписването от Кишинев на търговско и политическо споразумение с ЕС през 2014 г. Двете страни са на нож и заради лошото отношение в Русия към пътуващи дотам молдовски държавни чиновници.

Москва обаче изгражда преки контакти с Гагаузия.

Ирина Влах, избрана за глава на Гагаузия през 2015 г. заради обещанието й да установи по-тесни връзки с Русия, посети Кремъл в началото на тази година и присъства на прием, даден от руския лидер Владимир Путин.

"Хората в Гагаузия гледат на Русия с привързаност", заяви тогава тя.

На 13 ноември 2016 г. за президент на Молдова бе избран Игор Додон. Той бе обещал да сложи спирачка на 7-годишните усилия за сближаване с ЕС. Това стана, след като гигантски скандал за корупция подкопа имиджа на проевропейските му съперници.

Още след встъпването на Додон в длъжност в края на 2016 г. от сградата на президентството в Кишинев бе свален флагът на ЕС. А през февруари т.г. президентът обеща, че ако правителството открие офис на НАТО в републиката, лично той ще го затвори след парламентарните избори догодина.

Парламентарното мнозинство в Кишинев и правителството обаче продължават да бъдат съюзници по въпроса за ЕС.