"Гражданско-правна сделка, която е забранена от закона."

С такава философска трактовка на понятието корупция шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев разказа днес за задържаните 23 митничари от ГКПП-Кулата.

Те представляват на практика почти цялата смяна, която се състои от 6 наряда по 4 души.

Митничарите ще бъдат обвинени от спецпрокуратурата като организирана престъпна група за подкупи, стана ясно още от съвместния брифинг с участието на ГДБОП и ДАНС. На различни адреси у арестуваните са открити над 60 000 лв.

Държавното обвинение ще опита да докаже, че задържаните са сключвали „абонаменти“ с фирми за такса спокойствие – по 50-100 лв. на камион са плащани системно от поне 6 транспортни дружества. Една от услугите, които е предлагала митничарската "корпорация", е да си затваря очите при претоварване на тировете.

Ако кантарът покажел, че тежестта на някоя от колоосите - "мостовете“ на камиона, не съответства, срещу определена сума между 100 лв. и 100 евро той бил връщан за втори опит. По съвет на митничаря тирът минавал отново, но с по-висока скорост през кантара и така натоварването изненадващо се оказвало „тип-топ“.

Групата измислила и схема, при която със съдействието на близките бензиностанции - продавачи на винетки, тирове били пускани без необходимата винетка.

На края на смените държавната банда се събирала и се делели поравно приходите от деня.

Освен че е намерен "черен тефтер" на "фирмата", Иван Гешев каза, че часто рушветите са били прилежно систематизирани в табличен вид - камион, дата, премнал, сума и т.н...

"При корупционните престъпления всички страни са доволни и затова разкриването им е трудно", обобщи още днес спецпрокурор № 1.