Дори да иска, Доналд Тръмп вече няма да може да отмени или отслаби санкциите срещу Русия.

Сенатът одобри с голямо мнозинство нови санкции срещу Русия заради намесата й в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Документът, озаглавен „Закон за противодействие на руското влияние в Русия и Евразия от 2017 г.“, бе приет с 97 гласа "за" и 2 "против" снощи, предаде Ройтерс. Това показва широката подкрепа сред републиканци и демократи за втвърдяване на тона към Москва.

Горе-долу по същото време специалният прокурор Робърт Мълър започна разследване срещу Тръмп за "възпрепятстване на правосъдието". То пак е във връзка с руската намеса.

Мотивът на приетия снощи закон е, че американски разузнавателни агенции установили, че Русия умишлено се е намесила в кампанията преди президентските избори. Сенаторите припомниха и агресията на Москва в Сирия и Украйна.

В разискванията бе поканен да говори и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Законът утвърждава дейсдтващите в момента санкции срещу Русия, въведени с укази на предишния президент Барак Обама. Сега вече Конгресът ще може да блокира всеки опит на настоящия държавен глава Доналд Тръмп да свали или отслаби съществуващите ограничения.

Новият закон засяга руския енергиен сектор. Той предвижда ограничаване на сделките, включващи финансиране на рускки енергийни компании.

Документът предвижда също така санкции срещу други ключови сектори на руската икономика - минната промишленост, металургията, морския и железопътния транспорт. Министерството на финансите във Вашингтон предстои да изготви списък на компаниите, по отношение на които се предлага да бъдат въведени ограничения по привличането на кредити.

Очаква се новият закон да засегне и инвестициите в тръбопроводите, по които се доставя петрол и газ то Русия. Ще бъдат санкционирани инвеститорите, влагащи над 1 милион долара или над 5 милиона долара за 12 месеца. Ще бъде разширена и забраната за подпомагане на разработките в шелфовите находища. Вече няма да бъдат подпомагани дори частни компании, ако дял в тях имат лица от санкционния списък.