С 8 на 1 гласа  съдийската колегия на ВСС днес прие да образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Петя Крънчева.

Крънчева е една от заместничките в бившето ръководство на СГС, оглавявано от Владимира Янева.

Сегашното предложение е на председателя на СГС Калоян Топалов - Крънчева да бъде наказана с понижаване в длъжност - съдия в Софийския районен съд за една година. Причината е проверка на Инспектората към ВСС в СГС миналата година, в която са дадени препоръки на Топалов да предприеме мерки за забавени от Петя Крънчева дела.

През 2015 г., след като съветът - още неразделен на две - рязко се раздвижи след изказването на посланик Дьо Кабан за "гнилите ябълки", срещу зам-шефката на СГС и председател на Наказателното отделение пак бе образувано дисциплинарно дело.

Предложението беше направено от председателя на ВКС Лозан Панов и визираше първия голям одит на СГС, направен от Съвета.

В доклада от проверката бяха описани нарушения на Крънчева, някои от които са за прокуратурата според членове на проверяващата група. Установено бе например подаване на невярна информация за делата, които са й били разпределени, т.е. - за да симулира активност, че покрива нормите за натовареност, тя е "генерирала" несъществуващи номерца на дела. В дисциплинарния състав за Крънчева жребият определи Елка Атанасова, Соня Найденова и Румен Георгиев.

Сагата свърши миналата година с намаляване на заплатата с 15 %, но съдийката в момента обжалва.

С Крънчева тече и друга дисципинарна "сага" - Лозан Панов опитва да накара съвета да образува дела срещу нея и други двама от заместниците на Янева - Иво Дачев и Николай Димов. Мотив са констатациите в доклада за дейността на отдел „Защита на класифицираната информация“ по издаване на СРС-та, който представи екипът на сегашното ръководство и който бе пратен дори на прокуратурата.

След отказа на ВСС да проверява тримата, казусът "виси" във ВАС, изпратен там с жалба от Лозан Панов.

   

Между другото, при върховните административни съдии е и отказът на съвета да проверява  Богдана Желявска - дясната ръка на Владимира Янева, която е "джуркала" случайното разпределение на делата при старото ръководство.

 В новия дисиплинарен състав за Крънчева жребият определи Мария Кузманова, Каролина Неделчева и Светла Петкова.

Същевременно днес съветът се запозна с писмо от Мария Кузманова, която е в продължителен болничен - че иска да се откаже от дисциплинарния състав, който гледа проверката срещу съдия Мирослава Тодорова.