Трима от ВСС номинираха съдия Соня Янкулова от ВАС за бъдещ председател на съда. До днес - последния възможен срок за номиниране, състезанието изглеждаше "с един кон" - съдия Георги Чолаков, посочен от Георги Колев и одобрен с мнозинство от пленума на ВАС.

"Изхождайки от авторитета на съдия Янкулова, личните и професионалните й качества, считам , че кандидататурата на съдия Янкулова също трябва да бъде представена пред ВСС", каза Юлия Ковачева - една от тримата членове на съвета, които са я номинирали.

Тя и колежката й Галина Карагьозова казаха изрично, че са сред най-големите радетели за съдийско самоуправлeние и уважават кандидатурата на съдия Чолаков. Третата подписала предложението за Янкулова, е бившият представляващ съвета Соня Найденова.

"Съдия Янкулова отговаря напълно на професионалните и етични стандарти, което ни мотивира да направим предложение", каза Ковачева.

"Ще си позволя да изразя личната си увереност, че настоящата процедура ще приключи с избор на председател на ВАС, основан на справедлива оценка на качествата", обяви тя.

"Номинирането на колегата Янкулова не е несъобразяване с желанието на колегите", подчерта Карагьозова. 

Янкулова също бе предложена на въпросния пленум на ВАС, на който се събраха повече гласове за Чолаков.

В съгласието си да бъде номинирана съдийката казва:

"Благодаря за номинацията, за мен тя е изключителна чест и води голяма отговорност, а аз съм отговрен човек. Бих искала в тази кампания да запазим себеуважието. Важно е кой ще бъде председател на съда, но е по-важно да съхраним човшките си отношения. Според мен няма нищо по-ценно от човешките вазиомоотношения", заявява Янкулова.

След номинацията две от предложителките - Ковачева и Карагьозова, изразиха оптимизъм, че съревнованието ще е почтено и ще се основава на принципи и конкуренция на визии и идеи.

На въпрос - вярват ли, че от този ВСС ще бъде избран човекът с по-добрата концепция, те отговориха, че винаги са вярвали в това и затова са внесли предложението.

"Така бяха разписани правилата, че на пракитка състезание на идеи пред самия пленум при номинирането на двамата кандидати нямаше. Едва сега при изслушването, което предстои, двамата кандидати могат да развият своите виждания - каза Карагьозова . - Нека тогава да се състои истинската конкуренция. И се надяваме на един почтен, достоен, равностоен дебат."

Преди това действащият административен съдия № 1 Георги Колев дойде на заседанието във видимо спойно настроение и каза, че не се смущава, ако състезанието е "с един кон".

Георги Колев изглеждаше не особено доволен, но не и изненадан, че "неговият" кандидат няма да е сам. Снимка Веселин Боришев

Колев каза, че са важни качествата на кандидатите, а не тяхното количество. И изреди, че Чолаков има такива, но все пак подчерта, че той е кандидатура на пленума на съда, а не лична негова.

"Това е предложението, направено от пленума на ВАС, подкрепено от значителна част от колегите. Той е отличен професионалист, би могъл да се справи с административната работа, защото е и председател на отделение последните 3 години.

Заради изискването от 17 души (нужните 2/3 за да има избол, б.р.) изборът не е предизвестен - каза той на въпрос дали няма всичко да мине бз изненади -Няма нищо лошо да има и втори кандидат, тогава ще трябва да има някакъв сравнителен анализ."

Георги Колев за пореден път се обяви и за отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК.

"Повече от 10 години са сериозен срок за какъвто и да било мониторинг. Повечето от проблемите, които бяха пред България, вече са отпаднали и той следва да отпадне."

До края на днешното заседание на ВСС не бе внесена номинация за Димитър Узунов - както се спрягаше. Това означава, че той няма да участва в тази процедура за председател на ВАС.