Четири арабски страни изпратиха ултиматум с 13 искания към Катар и настояха той да бъде изпълнен в 10-дневен срок, предаде АФП.

Ултиматумът е изготвен от Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет - държавите, бойкотиращи емирството и поставили го в изолация.

Сред исканията са Катар да прекъсне отношенията си с Иран, да закрие турската военна база на своя територия и да затвори "Ал Джазира" - най-големия в света арабски телевизионен канал. Списъкът е бил предаден от представители на Кувейт.

От Доха се изисква да прекрати военното си сътрудничество с Турция. Емирството трябва да изплати и неуточнена сума като обезщетение.

В частта за Иран се изтъква, че Катар трябва да затвори дипломатическите си обекти там. Освен това той трябва да изгони от своя територия всякакви членове на елитния ирански военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция. А търговия с Техеран може да има само ако съответства на американските санкции.

В исканията за "Ал Джазира" се казва, че Катар трябва да закрие и всичките филиали на медията. Това изглежда включва и неговата англоезична секция, отбеязва АП. Съседите на Катар обвиняват "Ал Джазира", че подстрекава към безредици в региона и подкрепя "Мюсюлмански братя".

В списъка от 13 точки се изисква емирството да прекрати всякакви връзки с движението "Мюсюлмански братя" и с други групировки като "Хизбула", "Ал Кайда" и "Даеш".

Според списъка Катар трябва да отказва да натурализира граждани на Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн. Доха трябва и да изгони такива, които вече се намират на негова територия. Цел на тази мярка било да се попречи на катарската намеса във вътрешните работи на тези 4 арабски държави.

От Катар се иска още да предаде всички лица, издирвани от тези страни за тероризъм; да спре да финансира организации, обявени за терористични от САЩ.

Емирството трябва и да предостави подробна информация за опозиционните фигури, финансирани от него в Саудитска Арабия и другите страни.

Ако Катар се съгласи да изпълни исканията, през първата година той ще бъде проверяван веднъж месечно, а през втората - всяко тримесечие. През следващите 10 години емирството ще бъде подложено на ежегодно наблюдение дали изпълнява исканията.

Засега няма реакция на катарските власти по отношение на списъка. Няма и от САЩ.

Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет прекратиха връзките си с Катар в началото на месеца заради обвинения, че подкрепя тероризма. САЩ ги призоваваха да излязат със списък с искания. Кувейт помага в посредничеството.

 
Турция няма намерение да закрива военната си база в Катар, заяви военният министър Фикри Ъшък, цитиран от в. "Миллиет". Той допълни, че всяко такова искане ще бъде разглеждано като опит за намеса в двустранните отношения между Анкара и Доха.