Днес, 23.06.2017 г., главният прокурор внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12.12.2014 г. за изнудване, съобщават от прокуратурата.

В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 (седем) собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Според разследващите партийният лидер и зам.шеф на парламента е осъществил седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен) е действал сам, в два от случаите - в София, заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите (във Видин и София), принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал Веселин Марешки.

Досъдебното производство е изпратено от Окръжната прокуратура-Варна на Софийската градска прокуратура с постановление от 30.05.2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на тримата имунитетът им на народни представители.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание.

"Цялата съвкупност от атаки срещу "Воля" в последните седмици много мирише на бензин", каза в парламента депутатът Пламен Христов по повод поисканите три депутатски имунитета, сред които и неговият.

Христов съобщи, че е говорил и с колежката си Кръстина Таскова и двамата ще дадат депутатската си защита сами със заявление. Причината - нямат никакви притеснения от каквито и да било разследвания, а и никой от народните представители от "Воля" няма нужда от имунитет, обясни Христов.

Попитан дали и самият Марешки ще сдаде имунитета си за втори път депутатът отговори, че не се е чул с лидера си, но не вижда причина той да постъпи по различен начин. 

"Обвиненията са напълно неоснователни, скалъпени, прилича на комплот от конкуренцията", декларира още Пламен Христов.

По думите му по тези обвинения вече имало произнасяне на прокурор, че няма данни за нарушения и образуване на дела, но сега главният прокурор Сотир Цацаров е преценил друго. Депутатът се въздържа от повече коментари по темата. 

Пламен Христов е бил генерален директор на фирмата в аптечната структура на Веселин Марешки, която се занимава с дистрибуцията на лекарства на едро. Кръстина Таскова е отговаряла за търговията на дребно, стана ясно още от изявлението.