В турските училища няма да се изучава еволюционната теория на Чарлз Дарвин, информира "Гардиън".  Решението на Съвета за образованието предизвика гнева на светски настроената част от турското общество.

Алпаслан Дурмуз, председател на образователния съвет, заяви, че еволюцията е спорна и твърде сложна за учениците.

"Премахваме спорните предмети за учениците на възраст, на която все още не могат да разберат научното обяснение на проблемите. Деветокласниците нямат достатъчно натрупани знания, за да могат да обсъждат раздела "Произход на живота и еволюция" в часовете по биология, затова изучаването му се отлага за бакалавърските програми", заяви Дурмуз във видео, публикувано на уебсайта на Министерството на образованието.

Разделът "Произход на живота и еволюция" ще бъде премахнат от програмата по биология за девети клас през учебната 2019-2020 г. Изучаването на Дарвиновата теория ще бъде отложено за университетското образование.

Дурмуз заяви също, че черновата на учебния план е одобрена от президента Реджеп Ердоган.

Според турски медии, позоваващи се на изтекла информация от срещите на образователния съвет, повече часове в учебните програми ще се отделят на обучението по религия за сметка на изучаването на модернизационните реформи на Ататюрк. Дурмуз заяви, че ще бъде отделяно повече внимание на приноса на турски и мюсюлмански учени, което ще промени сегашния "евроцентричен" подход в образованието. Той каза също, че промените са базирани на широки обществени консултации, в които родителите на ученици са взели дейно участие.

Университетски преподаватели в най-добрите турски висши учебни заведения критикуват реформата. Те изтъкват, че единствената страна, където еволюционната теория е изключена от училищното образование, е Саудитска Арабия.

"Изучаваните в началното училище предмети наука и техногия трябва да бъдат преподавани така че да позволят на учениците да свържат знанията си с предметите, които ще изучават в горните класове. Трябва да да им бъде представена еволюционна гледна точка", казват представители на университетите и добавят, че еволюционната теория трябва постепенно да бъде въвеждана още от пети клас.

Критиците на правителството смятат, че секуларизма в обществения живот, въведен от Мустафа Кемал Ататюрк, все повече се ограничава.

Светската опозиция твърди, че Ердоган въвежда религиозен подход в образованието в противовес на светските ценности. Ограничени по мащаб протести на родители в училища в страната се противопоставят на религиозното обучение.

Теорията за еволюцията среща сериозна съпротива от мюсюлманските духовници в Близкия изток. Те смятат, че възгледите на Дарвин противоречат на религиозното обяснение за сътворението на човека. Въпреки това еволюционната теория се преподава в много гимназии в региона.

Дебатът относно изучаването на еволюционната теория в турските училища беше започнат по-рано тази година, когато заместник-премиера Нуман Куртулмуш заяви, че тя е остаряла и липсват доказателства, които да я потвърждават.