Президентът на Русия Владимир Путин ще инспектира полагането на тръбите за газопровода "Турски поток" в Анапа, съобщава newsru.com. 

От специализирания кораб за полагане на тръби "Пайъниъринг Спирит" президентът ще наблюдава съединяването на плитководната с дълбоководната части на газопровода, отбелязва ТАСС. 

"Пайъниъринг Спирит" е най-големият строителен кораб в света, оборудван с 6 установки за сваряване и нанасяне на покрития върху тръбите, които се спускат във водата. 

Той ще полага тръбите в дълбоководната част на „Турски поток“. Дневно специализираният плавателен съд може да монтира 3,5-5 километра тръби от газопровода, чийто воден участък има дължина от 937 километра.

На 7 май „Газпром“ започна строителството на морския участък на газопровода край руското крайбрежие на Черно море. През първия етап плитководната част от съоръжението бе монтирана от кораба „Андалусия“.

„Пайъниъринг спирит“ и „Андалусия“ са собственост на компанията „Олсийс“, която е сключила договор да построи двете линии от морския участък на газопровода.