Британската премиерка Тереза Мей постигна днес споразумение да формира свое правителство на малцинството с подкрепата на малката протестантска Демократична юнионистка партия (ДЮП) от Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

След като загуби мнозинството си в парламента на 8 юни, когато погрешно заложи на предсрочмни избори, Мей се опита да си осигури гласовете на ДЮП и нейните 10 депутати. Преговорите обаче се проточиха повече от две седмици.

Подписите под споразумението бяха положени пред погледите на Мей и лидерката на юнионистите Арлийн Фостър. Това стана на "Даунинг стрийт". Двете се усмихваха и си размениха шеги, докато пактът бе подписан от юниониста Джефри Доналдсън и консерватора Гевин Уилямсън.

Подробностите от документа все още не са огласени.

Споразумението ще позволи на Тереза Мей да прокарва закони с подкрепатана ДЮП в 650-членната Камара на общините и да се задържи на власт, докато се опитва да договори излизането на Великобритания от ЕС.

Позицията на премиерката обаче остава несигурна, изтъква Ройтерс. Нейната стратегия за "Брекзит" се гледа под лупа, а бъдещето й на министър-председател е предмет на обществен дебат.

Някои висши консерватори изразиха притеснение от договорката с ДЮП, като заявиха, че то може да изложи на риск мирното споразумение в Северна Ирландия от 1998 г., известно още като Споразумението от Разпети петък. Арлийн Фостър заяви, че сделка с Мей може да помогне за второ споразумение за съвместно управление в британската провинция.

Северна Ирландия, или Ълстър, е в криза, след като партията "Шин фейн" напусна правителството през януари. Това доведе до избори през март и редица пропуснати крайни срокове за възстановяване на принудителната коалиция между ирландските националисти католици и пробританските юнионисти протестанти.

"Мисля, че това споразумение ще доближи перспективата за сделка в парламента в Белфаст, тъй като ще има положително отражение върху Северна Ирландия", заяви Фостър през телевизия "Скай нюз".

Тя допълни, че второто споразумение може да бъде постигнато също тази седмица.

Последният краен срок, даден от британското правителство на партиите в Ълстър, е утре. Миналата седмица от "Шин фейн" заявиха, че "времето изтича" предвид факта, че не се знаеше дали ще има споразумение межту торите и ДЮП в Лондон.