Премиерът Пламен Орешарски заяви, че се притеснява дали ще има кворум в Народното събрание (НС), когато си подаде оставката. Това стана малко след като заради липса на кворум заседанието за пореден път се провали. Причината този път бе напускането на залата на депутатите от БСП. Така те предотвратиха приемането на промените в Наказателния кодекс, с които отпада давността за престъпленията на комунизма.

"Ще избера някой ден в края на месеца, в който има кворум".

Това отговори Орешарски на въпрос на коя дата точно ще си подаде оставката. Според чл. 84, т. 6 от Конституцията НС избира и освобождава министър-председателя.

"В последните два дни бяхме свидетели на много спасители на банковата система, включително такива, които през последната седмица усърдно я стабилизираха", каза още Орешарски.

Той поясни, че първият транш от буфера от 1 млрд. и 200 млн. лв., осигурен от финансовото министерство за гарантиране ликвидността на банките, не е изразходван. Според премиера доверието в банките се е възстановило и затова положението се е успокоило.

"Всички български банки в момента са много добре ликвидни и дори своеобразният стрес тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показа, че банките издържаха със собствени ресурси"каза още Орешарски.

От одобрената от Европейската комисия (ЕК) държавна помощ в размер на 3 млрд. и 300 млн. лв. към настоящия момент не бил изразходван нито лев.

"Българският еврокомисар ще бъде номиниран след 16 юли, когато има извънрден европейски съвет", каза още Орешарски.

Тогава той щял да проведе консултации с някои от ръководителите на ЕК, като се надява сред тях да бъде и новияj шеф на комисията Жан Клод Юнкер, който ще бъде гласуван на 15 юли.