Министърката на Българското председателство на Съвета на ЕС и нов принципал на Националния дворец на културата в София Лиляна Павлова е уволнила изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Тече и смяна в състава на Съвета на директорите на НДК.

Това става след поредица от проверки в управлението на НДК от прокуратурата и поискан одит на ремонтните дейности в Двореца на културата преди България да поеме председателството на ЕС.

"Мотивите за смяната са, че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството", пише в съобщението, последвало уволнението.

Малко след съобщението самият Мирослав Боршош отговори чрез фейсбук на решението:

Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури – важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г – да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата.

Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички.
Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години.

 

 

Също така е променен съставът на Съвета на директорите на НДК. Постът на Боршош ще бъде даден на досегашния шеф на Съвета на директорите на дружеството Борислав Велков.

Велков бе зам.-ръководител на „Арена Армеец София“ от 2011 г.. През 2013 г. става главен консултант по изграждането на „Арена Русе“, след това става и мениджър на залата. През май 2017 г.  бе назначен за председател на експертно консултативния съвет по управлението, наблюдението и контрола на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден със заповед на Лиляна Павлова. 

Неговото място в Съвета на директорите ще бъде заето от Таня Митова от екипа на министър Павлова. Митова е началник на кабинета на Павлова и сега, и по времето, когато последната бе министър на регионалното развитие и благоустройството.

До момента не е ясно какви за резулатите от финансовите одити на НДК, както и от проверките на прокуратурата, свързани с начина на разходване на средствата, отпуснати за ремонта на Двореца заради домакинството на повечето от мероприятията покрай българското председателство на ЕС.