БСП ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и поиска парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да "разследва" какво се случва в НДК.

Причината - в понеделник вечерта министърката по председателството на България на Съвета на ЕС Лиляна Павлова уволни директора на двореца на културата Мирослав Боршош с твърдения за нарушения в управлението. Той от своя страна заяви, че е отказвал да подписва обществени поръчки в нарушение на правилата.

Ден по-късно - вчера, премиерът Бойко Борисов реши да върне Боршош на поста му и да отнеме от Павлова управлението на НДК. Това се случи след среща в Министерския съвет в премиерския кабинет.

"Тъй като има основателни съмнения за корупция, изговорени от двете страни в този спор, внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая с НДК", обяви Корнелия Нинова в парламента днес. - „Пускаме и сигнал до главния прокурор, да инициираме проверка какво се случи в НДК“.

Лидерката на БСП настоя за прозрачност и попита какво се случва в държавата, щом министър обвинява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за Председателството. След което продължи с обвинения:

„Какво председателство, като го свеждате до това кой в ГЕРБ да открадне едни пари от ремонт и едни плочки? Няма приоритети, няма политики, Председателството беше сведено до смяната на плочките, сега и заради обществените поръчки рискувате бъдещето на България“.

Нинова допълни, че ситуацията показва, че от БСП са били прави, когато отказаха Деница Златева да остане министър и да "участва в това". И попита:

"Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК?“