Бившият министър на отбраната Николай Ненчев обвини президента Румен Радев, че рязко е променил отношението си по въпросите за модернизация на българската бойна авиация. В студиото на бТВ Ненчев показа документи от позиции на Радев от 2014 и 2015 г., когато Радев бе командир на Военновъздушните сили.

Днес предстои заседание по делото срещу Ненчев. Прокуратурата го обвини, че е „застрашил живота на българските пилоти”. Президентът Румен Радев е призован от защитата на Ненчев като свидетел.

Това дело не е насочено спрямо мен, а към разклащане на устоите на България и членството ни в ЕС и НАТО. Обвинението е, че съм застрашил живота на българските пилоти, но болката на тези хора е защо съм сключил договор с Полша, а не с Русия”, припомни Ненчев.

Става дума за договора за ремонт на самолетите Миг-21. Николай Ненчев цитира изказване на Радев от 2014 г. – тогава Радев е подкрепил „прекратяване на зависимостта от Русия и да се търси диверсификация”. Ненчев цитира и позиция на Радев от 2015 г. – получил благодарности от него, а пък днес го обвини, че е „приземил българската авиация”.

Днес трябва да потвърди или да се отрече от всички тези документи, които е подписал”, каза Ненчев.

А на въпроса как си обяснява тази промяна в позицията на Румен Радев отговори:

Има Румен Радев преди Решетников и Румен Радев след Решетников.

Така Ненчев припомни скандала от миналата есен за среща на лидерката на БСП Корнелия Нинова с бившия ръководител на Руския институт за стратегически изследвания и генерал от КГБ Леонид Решетников, на която било обсъждано издигането на Радев за президент.

Николай Ненчев коментира още, че никога не би допуснал скандал като този с процедурата за купуване на изтребители.

F-16 е по-добрият самолет, с F-16 са нашите съседи, с F-16 са нашите съюзници. Планът е след това да преминем на F-35, а нашите пилоти да се научат. Това е стратегически избор, „Грипен” няма следващо поколение”, каза Ненчев.

Той призова създадената от Народното събрание комисия за разследване на процедурата за изтребителите да изслуша и бившия служебен военен министър Тодор Тагарев, който е бил отстранен от процедурата.

Ако нещо се случи и се задейства член 5, на кого разчитаме? На нашите съюзници от НАТО или на независима Швеция? Не купуваме самолети, купуваме сигурност”, аргументира се Ненчев.