Специализираното звено към прокуратурата  „Антикорупция“ предаде днес на съд пловдивския кмет Иван Тотев, заместник-кмета на община Пловдив Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ при община Пловдив Димитър Колев, съобщи БГНЕС.

Днес Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе в Окръжен съд – Пловдив внесе обвинителен акт срещу тримата за престъпление по служба при изграждането на "Зоокът" - Пловдив. То е извършено "в съучастие, от което са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък". 

С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Обвинението

Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя „Запрянови 03“ ООД в нарушение на Закона зца ъбществени поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 689 869,70 лева. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Настъпили са значителни вредни последици и от неимуществен характер. Създадено е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства.

Съучастниците

На съд са предадени и съучастниците на Иван Тотев - Димитър Кацарски и Димитър Колев, които са действали като помагачи и чрез действия умишлено са улеснили кмета да извърши престъплението. Зам.-кметът Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за председател на комисия за провеждането на „Открита процедура“ по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително – монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив“. В нарушение на ЗОП като председател на комисията Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета да открие друга процедура – договаряне без обявление.

Обвинението срещу Димитър Колев е, че като длъжностно лице умишлено улеснил Иван Тотев в извършването на престъпление по служба. Това е станало като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това, а именно : без Район „Западен“ да е страна по Договор за строителство, сключен между Възложителя - Община Пловдив, и Изпълнителя - „Запрянови 03“ ООД, с предмет строително-монтажни работи на обект „Реконструкция и модернизация на „Зоокът” – гр. Пловдив”. Това станало, без Район „Западен“ да е Възложител и без Район „Западен“ да има качеството на участник в процеса на строителството. Така Колев е дал възможност на Тотев да започне строеж.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Колев и Кацарски са с мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разглеждането на делото.