Депутати от всички партии днес подкрепиха единодушно 4 различни законопроекта с мерки срещу частните съдебни изпълнители и превръщането на хората във вечни длъжници. В парламентарната правна комисия бяха обсъдени предложения на ГЕРБ, Обединените патриоти, БСП и "Воля" за промени в Гражданско-процесуалния кодекс на първо четене, и всички присъстващи на заседанието гласуваха "за" отиването им в пленарна зала.

Най-"пресен" - внесен едва вчера - и най-спорен бе законопроектът на Обединените патриоти, най-вече заради промените, които предвижда в чл. 417, ал. 2. Ако техният проект бъде гласуван, банките вече няма да могат да се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение въз основа на документ или извлечение от ценни книги, с които се установяват техни взимания. Според вносителите подобна привилегия в момента имат общините и държавата, но не е редно с нея да се ползват и банките.

ГЕРБ обаче се обявиха против това предложение, въпреки че подкрепиха законопроекта като цяло. Този въпрос е обсъждан в предишния парламент и според тях е приключен.

Всеки от законопроектите включва и различни методи за защита на длъжника, за които депутатите бяха единодушни, че са необходими. Ключово предложение, което присъства в проектите и на Патриотите, и на ГЕРБ, и за което БСП е заявила подкрепа, е идеята абсолютната давност за дългове към държавата от 10 години да бъде въведена и за частните задължения - между отделни граждани, между фирми, между банки и граждани и пр. 

Във всеки от законопроектите има и методи за улесняване и защита на длъжника. Патриотите предлагат например изпипан процес по уведомяване на длъжника за започнатото съдебно дело към него, която да включва няколко различни опита да бъде потърсен - на личния си адрес и на работното си място. ГЕРБ внасят промени, които ще позволят делата да бъдат прекратени, ако длъжникът е погасил дълговете си междувременно. Според "Воля" трябва да има процедура, по която длъжникът да обжалва разпродаването на имуществото му, както и цената, на която се прави това - заради много случаи на продадени на безценица имоти на длъжници. 

От БСП пък искат да направят несеквестируеми, тоест невъзможни за изземане от кредитора средствата от заплата или пенсия до минималната работна заплата - така че да не е възможно изпълнителите да измъкват буквално всеки лев на длъжниците.

"Дава се възможност и длъжника да погаси задълженията си, без да се натоварва с допълнителни такси", обясни левият депутат Филип Попов част от предложенията. 

Голяма част от предложенията и на четирите партии се припокриват като намерение и явноо доуточненията ще стават на второ четене.